Automatisch gezag bij erkenning?
Krijgen twee mensen een kind zónder dat ze met elkaar getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben? Dan is er op dit moment nog geen sprake van ‘automatisch ouderlijk gezag’. Maar: daar gaat binnenkort wellicht verandering in komen. Een nieuwe wet heft het onderscheid tussen gehuwde en ongehuwde ouders op. In deze blog vertellen we je meer over wat dat concreet betekent.
In een eerdere blog besteedden we al eens aandacht aan het zogenoemde ‘gezamenlijke gezag’ over een kind. Zijn de ouders getrouwd of zijn ze geregistreerde partners? Dan delen ze automatisch samen het gezag over hun minderjarige kind. Dat wil zeggen dat ze samen verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding, dat ze samen de belangen van het minderjarig kind behartigen, en dat ze beide mogen optreden als de wettelijk vertegenwoordiger van het kind.
Maar is er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan ligt het anders. Een samenlevingsovereenkomst is niet voldoende voor automatisch ouderlijk gezag. En ook erkenning van het kind door de vader is in dat geval niet genoeg. Hoe dan ook zullen de ouders, als zij niet getrouwd of geregistreerde partners zijn, het gezamenlijk gezag apart moeten regelen via de rechtbank.
Ook bij beëindiging van de relatie speelt dit onderscheid een rol. Eindigt de relatie tussen de twee niet-gehuwde of niet-geregistreerde partners? Heeft de vader nog geen gezag over zijn kind? En wil de moeder geen toestemming geven voor gezamenlijk gezag? Dan moet dit afgedwongen worden via de rechtbank.
Wetsvoorstel
Aan deze situatie gaat binnenkort hoogstwaarschijnlijk verandering in komen. Onlangs nam de Tweede Kamer namelijk een wetsvoorstel aan, waarin wordt geregeld dat de ongehuwde partner van de moeder automatisch ook het gezag krijgt zodra hij of zij het kind erkent.
Het wetsvoorstel gaat nu eerst nog naar de Eerste Kamer. Als die ook instemt met het wetsvoorstel, dan is in de toekomst dus alleen de erkenning van het kind voldoende om ook meteen het gezamenlijke gezag te regelen.
Uitzonderingen
Maar let op: zoals het er nu uitziet zijn er wel enkele uitzonderingen op het automatisch krijgen van het gezag:
- als één of beide ouders onbevoegd zijn tot gezag;
- als er sprake is van een voogd die belast is met het gezag over het kind;
- als de moeder en erkenner in een notariële akte of bij de ambtenaar van de burgerlijke stand verklaren dat het gezag alleen door de moeder wordt uitgeoefend.
Meer weten?
Maak dan een afspraak met Katelijne Baas, gespecialiseerd advocaat Familierecht. Bel ons of laat je gegevens achter op deze pagina zodat wij contact met jou op kunnen nemen.