Beëindigen partneralimentatie op grond van social media posts
Sinds de opkomst van social media zijn steeds meer mensen hun leven, en vooral de mooie en vrolijke momenten van het leven, gaan delen op bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram. Digitale vriendschappen leiden tegenwoordig zelfs tot een huwelijk. Zo is in Zwijndrecht onlangs het eerste Instagram huwelijk voltrokken. Social media biedt dus mooie kansen maar brengt ook risico’s met zich mee. Zo wordt social media tegenwoordig ook gebruikt als bewijs in onder andere familierechtelijke procedures (denk aan echtscheidingen of omgangskwesties). In het voorbeeld dat we geven in deze blog was de consequentie: beëindigen partneralimentatie. Beëindigen partneralimentatie kan overigens wanneer er sprake is van samenwonen als ware gehuwd en dat is wat in dit vorbeeld door middel van sociale media posts werd aangetoond. Beëindigen partneralimentatie kan ook in andere gevallen maar daarover in een latere blog meer. Dit artikel gaat met name om de inzet van social media en de risico’s die hier aan gebonden zijn.
Aantoonbaar samenwonen betekent beëindigen partneralimentatie
Recent werden Facebook berichten aan het Hof Amsterdam voorgelegd. In deze zaak ging het om de vraag of de vrouw samenwoonde met haar nieuwe vriend. Dit was belangrijk omdat haar ex-man nog partneralimentatie betaalde. In de wet is het zo geregeld dat als de vrouw samenwoont met iemand als ware gehuwd dit beëindigen partneralimentatie tot gevolg kan hebben.
Uit de social media berichten zou moeten blijken dat de vrouw met haar nieuwe vriend samenwoonde. Zo werden berichten en foto’s overgelegd waaruit bleek dat de vrouw en haar nieuwe vriend in hetzelfde huis leefde. Dat de vrouw ontbijt maakte voor haar nieuwe vriend en ook ’s avonds voor hem kookte. Voor het Hof was er inderdaad voldoende bewijs dat de vrouw samenwoonde met haar huidige vriend en dat dit beëindigen partneralimentatie tot gevolg had. In sommige procedures kan het dus verheldering brengen.
Kanttekening
Maar stel je nu eens voor dat je met je nieuwe vriend of vriendin waarmee je niet samenwoont een paar dagen in een bed-and-breakfast verblijft. Of dat je samen in een huiskamerrestaurant een hapje doet. Momenten die je wellicht wil vastleggen en omdat het zo’n leuke foto is ook nog eens wil delen op social media (uiteraard vergezeld met een bericht dat uitspreekt hoe gezellig jullie het samen hebben). Iedereen weet dat berichten die we op social media plaatsen een eenzijdig beeld vertonen van de werkelijkheid: berichten dat jij een keer alleen op de bank zit zet je immers niet snel online! Stel dat een rechter vervolgens oordeelt dat je samenwoont op basis van de door jouw geplaatste berichten. Denk dus goed na voordat je een bericht op social media plaatst, vooral als je in een familierechtelijke procedure betrokken bent. We willen hiermee aangeven dat social media zeer zeker kansen biedt maar ook risico’s met zich meebrengt.
Ook toepasbaar op andere rechtsgebieden
Deze blog gaat nu over “beëindigen partneralimentatie” maar er zijn genoeg redenen om social media berichten te gebruiken in andere procedures. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die zich ziek heeft gemeld maar Twitter berichten plaatst waaruit opgemaakt zou kunnen worden dat deze werknemer op een feestje staat. Of denk aan een horloge dat als gestolen is opgegeven en bij een verzekeringsmaatschappij is geclaimed maar toch zichtbaar is op gedeelde Facebook foto’s. Het tijdstip van plaatsen zegt niets over het tijdstip waarop foto’s gemaakt zijn maar toch zou je hier problemen mee kunnen krijgen. Wij vinden dat soms onvoldoende wordt nagedacht over de mogelijke gevolgen van op social media geplaatste berichten. Het is geen slecht idee om je daar bewust van te zijn omdat leuke berichten ook minder leuke gevolgen kunnen hebben.
Verdere vragen over beëindigen partneralimentatie?
Uiteraard zijn er naast samenwonen als ware gehuwd ook andere redenen voor het beëindigen van de partneralimentatie. We zullen hier in de toekomst een blog aan besteden. Mocht je ondertussen vragen hebben over dit onderwerp dan kun je contact opnemen met Katelijne Baas, familierecht advocate bij Anderz Advocaten in Bergen op Zoom. Loop eventueel vrijblijvend binnen op ons inloopspreekuur.