Beëindigingsovereenkomst en transitievergoeding
Een beëindigingsovereenkomst is een overeenkomst op basis waarvan een werkgever en een werknemer met wederzijds goedvinden afscheid van elkaar nemen. In onze dagelijkse praktijk passeert deze beëindigingsovereenkomst zeer regelmatig ons bureau. Het kan dan gaan om een opdracht van een werkgever om een beëindigingsovereenkomst op te stellen passend bij de situatie die zich op dat moment voor doet. Uiteraard melden ook werknemers zich met enige regelmaat bij ons: ze leggen dan hun beëindigingsovereenkomst aan ons voor met de vraag of deze zo wel getekend kan worden. Dat het uiterst belangrijk is om je zowel als werkgever maar ook als werknemer te laten adviseren over de inhoud van een beëindigingsovereenkomst en de eventuele daaruit voortvloeiende gevolgen of risico’s staat buiten kijf. Maar wat mogen een werkgever en een werknemer in het kader van de onderhandelingen over de beëindiging van het dienstverband van elkaar verwachten? In hoeverre is bijvoorbeeld een werkgever verplicht om een werknemer in te lichten over het recht op een transitievergoeding?
Getekende beëindigingsovereenkomst zonder vermelding van een transitievergoeding
Deze uitspraak geeft antwoord op bovenstaande vragen: hieronder volgt echter een toelichting van de situatie en de uitspraak in meer klare taal.
In de uitspraak gaat het om een werknemer die sinds augustus 2012 bij een werkgever werkzaam was als productiemedewerker. De werkgever en de werknemer zijn in onderling overleg de beëindiging van het dienstverband overeengekomen per eind september 2015. De werknemer was dus ruim 3 jaar bij de werkgever in dienst en zou op basis daarvan bij ontslag op initiatief van de werkgever (een opzegging of een ontbinding van de arbeidsovereenkomst) recht hebben op een transitievergoeding*. In de beëindigingsovereenkomst werd echter geen transitievergoeding overeengekomen. Desondanks werd de beëindigingsovereenkomst door zowel de werkgever als de werknemer getekend.
* Het recht op een transitievergoeding bestaat als een dienstverband 2 jaar of langer heeft geduurd. Ben je niet bekend met deze term lees dan deze blog waarin wij precies uitleggen wat een transitievergoeding is, wanneer je er recht op hebt en hoe deze wordt berekend.
Later komt de werknemer bij zinnen en claimt bij de rechter alsnog recht te hebben op een transitievergoeding. De werknemer voert hiertoe enerzijds aan dat uit de beëindigingsovereenkomst valt op te maken dat het initiatief voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij de werkgever ligt. Dit zou vergelijkbaar zijn met het hiervoor reeds aangehaalde ontslag op verzoek van werkgever (een opzegging of ontbinding op verzoek van de werkgever).
Anderzijds stelt de werknemer zich op het standpunt dat op basis van goed werkgeverschap een werkgever verplicht is om een werknemer erop te wijzen dat hij aanspraak kan maken op een transitievergoeding. Iets wat de werkgever volgens de werknemer zou hebben nagelaten.
De rechter volgt de argumenten van de werknemer niet! Volgens de rechter gaat het in deze kwestie niet over een opzegging van het dienstverband of een ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Het gaat hier om een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden, dus in onderling overleg tussen de werkgever en de werknemer. De wettelijke regels bepalen dat in die situatie de werknemer geen aanspraak kan maken op een transitievergoeding.
Let op de bedenktermijn
Daarnaast verwijst de rechter naar de in de beëindigingsovereenkomst opgenomen bedenktermijn van 14 dagen. Een werknemer heeft sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid het recht zijn instemming met de beëindigingsovereenkomst te herroepen. Dit recht tot herroeping geldt gedurende 14 dagen nadat de overeenkomst is ondertekend mits het recht tot herroeping ook in de beëindigingsovereenkomst is opgenomen. Wordt het recht tot herroeping niet in de beëindigingsovereenkomst opgenomen, dan heeft werknemer 21 dagen de gelegenheid om de overeenkomst te herroepen na datum ondertekening. In deze kwestie was het recht tot herroeping dus opgenomen, maar heeft de werknemer hier geen gebruik van gemaakt. Bovendien vloeit er uit de wet geen verplichting voort op grond waarvan de werkgever in het kader van een onderhandeling over een beëindigingsovereenkomst de werknemer zou hebben moeten wijzen op de mogelijkheid aanspraak te maken op een transitievergoeding. Het verzoek van de werknemer om alsnog in aanmerking te komen voor een transitievergoeding wordt dan ook afgewezen.
Win tijdig advies in
Deze uitspraak bevestigt het belang van een werknemer om tijdig advies in te winnen over de inhoud van een van werkgever ontvangen beëindigingsovereenkomst. Er bestaat weliswaar de mogelijkheid om de instemming met een beëindigingsovereenkomst te herroepen, maar als je ook deze termijn voor herroeping laat verstrijken kan je dus gebonden zijn aan de gemaakte afspraken en doe je jezelf als werknemer mogelijk te kort.
Anderz Advocaten kan jou als werknemer precies uitleggen wat je rechten zijn, welke risico’s je zoveel als mogelijk dient in te dekken en de onderhandelingen voeren met werkgever over de voorwaarden waaronder de beëindigingsovereenkomst wordt gesloten. Hiermee voorkom je onaangename situaties achteraf.
Anderz Advocaten is er op dit punt natuurlijk niet alleen voor werknemers, maar ook zeker voor werkgevers. Van het opstellen van de beëindigingsovereenkomst conform de huidige wettelijke regels en passend bij de situatie tot het onderhandelen met werknemer over de voorwaarden waaronder tot een beëindiging van het dienstverband kan worden overgegaan kun je bij ons terecht.
Dus heb je als werkgever of werknemer vragen hierover, neem dan gerust vrijblijvend contact op met Anderz Advocaten. Contact opnemen kan telefonisch, via mail of via het contact formulier op onze website. We kunnen dan samen met jou naar jouw specifieke situatie kijken. Je kan ook vrijblijvend binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur (iedere maandag van 17 tot 19 uur).
Trackbacks & Pingbacks
[…] overeen te komen. Ook als het dienstverband met wederzijds goedvinden eindigt (de zogenaamde beëindigingsovereenkomst ) is het verstandig nog een keer met werknemer overeen te komen dat het in de arbeidsovereenkomst […]
Reacties zijn gesloten.