Coronavirus: nieuwe maatregelen kabinet voor banen en economie!
Het coronavirus en de daartoe in Nederland getroffen maatregelen: ze zijn je vast niet ontgaan. Sterker nog, het virus houdt ons allemaal dagelijks bezig. Ook wordt steeds meer duidelijk welke vergaande consequenties de noodzakelijke maatregelen voor iedereen hebben. Wat zijn op dit moment de belangrijkste ontwikkelingen rondom de coronacrisis en het kabinetsbeleid? En wat betekent dit voor jou als werkgever, werknemer of zelfstandige?
Op 17 maart heeft het kabinet besloten tot uitzonderlijke economische maatregelen. Doel van deze maatregelen is om, naast iedereens gezondheid, ook de banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grote bedrijven op te vangen. De maatregelen zorgen er onder meer voor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen. Ook kunnen zelfstandigen rekenen op een overbrugging.
Instellen tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten
Een ondernemer met minimaal 20% omzetverlies kan bij het UWV Werkbedrijf voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Dit kan tot maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van de hoogte van het omzetverlies. Het UWV Werkbedrijf verstrekt een voorschot van 80% van de gevraagde tegemoetkoming, met als doel dat werkgevers hun personeel kunnen blijven doorbetalen. Voorwaarde is wel dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode.
Deze Tijdelijke Noodmaatregelen Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt zo spoedig mogelijk voor ondernemers opengesteld en vervangt de huidige regeling werktijdverkorting. Díe regeling zorgde ervoor dat werkgevers die tijdelijk onvoldoende werk voor hun werknemers hadden een vergunning werktijdverkorting konden aanvragen; de werknemers kwamen vervolgens in aanmerking voor een tijdelijke en gedeeltelijke WW-uitkering.
Voor deze regeling werktijdverkorting kunnen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per direct dus ook géén nieuwe aanvragen worden ingediend. Heb je als werkgever al een aanvraag voor werktijdverkorting gedaan, maar is deze nog niet afgehandeld? Dan hoef je niets te doen; de al ingediende aanvraag wordt afgehandeld conform de nieuwe regeling.
Als werkgever kun je de tijdelijke tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart 2020.
Extra ondersteuning voor zelfstandig ondernemers
Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers (waaronder zzp’ers) te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen blijven voortzetten. Deze regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze ondersteuning vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald.
Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.
Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes
Verder geldt dat getroffen ondernemers eenvoudiger uitstel van te betalen belasting kunnen aanvragen bij de belastingdienst. De belastingdienst stopt in dat geval de invordering direct. Deze mogelijkheid geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen; hiertoe krijg je als werkgever langer de tijd.
De invorderingsrente op belastingschulden, die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn, wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%. Deze verlaging geldt voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. Het kabinet past de belastingrente zo snel mogelijk aan.
Tot zover een korte omschrijving van enkele nieuwe maatregelen die het kabinet op 17 maart 2020 heeft genomen voor banen en economie. Aangezien deze maatregelen pas net in het leven zijn geroepen, zal nog in de praktijk moeten blijken hoe deze regelingen daadwerkelijk uitgevoerd worden. Zodra hierover meer bekend wordt, informeren we je daar vanzelfsprekend weer verder over.
Heb je vragen hebben over de nieuwe maatregelen, over de vervallen werktijdverkorting of over een al ingediende aanvraag werktijdverkorting? Neem dan gerust contact op met mr. Linda Prop van Anderz Advocaten via (0164) 212 721 of linda@anderzadvocaten.nl.