De omgangsregeling en alimentatie in de coronatijd
In onze vorige blog gingen we in op het feit dat een ouder altijd (zeer uitzonderlijke situaties daargelaten) recht heeft op omgang met zijn of haar kind(eren). In deze bijzondere coronatijd krijgen wij vaak de vraag of de omgang stopgezet kan worden omdat het bij de andere ouder niet ‘veilig’ zou zijn of omdat de andere ouder gezondheidsklachten heeft. In deze blog gaan we dieper in op de vraag wat ‘corona’ betekent voor de omgangsregeling en alimentatie.
Nakoming omgangsregeling is altijd het uitgangspunt
De belangrijkste regel voor elke ouder is: volg de actuele richtlijnen van het RIVM op. Het nakomen van de omgangsregeling is altijd het uitgangspunt, óók als je van mening bent dat de andere ouder zich niet aan de RIVM-richtlijnen houdt.
Is er daadwerkelijk sprake van gezondheidsklachten? Overleg dan met elkaar hoe de huidige omgang het beste voortgezet kan worden. Of overleg hoe jullie de omgang op een andere manier vorm kunnen geven, zodanig dat deze wél voldoet aan de RIVM-richtlijnen. Bijvoorbeeld via videobellen. Op die manier is er toch contact, maar voorkom je dat het virus zich verder verspreid.
Geven en nemen
Hoe moeilijk dat misschien ook is, overleg en ‘geven en nemen’ zijn sleutelbegrippen in deze tijd. De kinderen mogen niet de dupe worden van het feit dat jullie als ouders in deze tijd niet kunnen communiceren.
Lukt het echt niet om er samen uit te komen? Dan kun je via de rechtbank vragen om een wijziging van de omgangsregeling, maar dit verdient niet onze voorkeur. Probeer, in deze moeilijke tijd, samen afspraken te maken in het belang van jullie kind(eren).
Alimentatie en corona
Helaas verliezen mensen in deze tijd ook hun baan door corona. Is je inkomen flink lager geworden doordat je je baan bent kwijtgeraakt? En kun je hier zelf helemaal niets aan doen? Dan heb je de mogelijkheid om de hoogte van de alimentatie te wijzigen.
Ga eerst weer in overleg met jouw ex-partner om jouw situatie te bespreken. Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met een familierechtadvocaat om de alimentatie te laten wijzigen. Doe je namelijk niets, dan blijft de eerdere alimentatie van kracht.
Meer weten?
Maak dan vrijblijvend een afspraak met Katelijne Baas, gespecialiseerd advocaat familierecht bij Anderz Advocaten.