Wij kwamen recent een uitspraak tegen die we graag met jullie delen. Het gaat in deze uitspraak om de vraag of iemand nog recht heeft op partneralimentatie als er sprake is van ‘wangedrag’. Maar: wat is wangedrag precies?
Wangedrag is een heel breed begrip. Een goed voorbeeld van wangedrag was te zien in deze recente zaak, waarbij het verzwijgen van inkomen de alimentatieontvanger duur komt te staan. In deze kwestie had de alimentatieontvanger namelijk in werkelijkheid een hoger inkomen dan zij liet weten aan de rechtbank.
Hoe wordt partneralimentatie berekend?
Eerst even wat achtergrond: bij de berekening van de partneralimentatie zijn onder andere de behoefte en de draagkracht van belang.
- Bij de behoefte gaat het om wat de alimentatiegerechtigde nodig heeft. Dit wordt berekend op basis van het netto gezinskomen. De behoefte is doorgaans 60 procent van het netto gezinsinkomen (de zogenoemde hof-norm).
- In deze behoefte dient de alimentatiegerechtigde ook deels zelf te voorzien, de zogenoemde verdiencapaciteit. Dus hoe meer de alimentatiegerechtigde werkt en daarmee verdient, hoe minder behoefte er overblijft waarin de alimentatieplichtige moet voorzien.
- Vervolgens wordt er gekeken wat de alimentatieplichtige zou kunnen betalen op grond van zijn of haar draagkracht.
Zaak
Voor de berekening van de partneralimentatie gelden kortom strikte regels, en het is belangrijk dat het opgegeven inkomen klopt. Dat was in deze zaak (Rechtbank Oost-Brabant 15 juli 2022 ECLI:NL:RBOBR:2022:3432) niet het geval. De alimentatiegerechtigde had niet al haar inkomsten bekend gemaakt bij de rechtbank, waardoor haar behoefte hoger werd ingeschat dan eigenlijk het geval was. De alimentatiegerechtigde verzweeg dus een gedeelte van haar inkomen, waardoor de alimentatieplichtige meer moest betalen.
Volgens de wet zijn alle partijen verplicht om de feiten die van belang zijn voor de beslissing van een rechter, volledig en naar waarheid aan te voeren. Dit is hier duidelijk niet gebeurd.
Al met al was de rechtbank hier van oordeel dat de alimentatiegerechtigde zich in zodanige mate schuldig had gemaakt aan wangedrag, dat van de alimentatieplichtige in redelijkheid niet kon worden gevraagd dat hij of zij bijdraagt in de kosten van levensonderhoud van de alimentatiegerechtigde.
Meer weten?
Wil je meer weten over partneralimentatie? Maak dan een afspraak met Katelijne Baas, gespecialiseerd advocaat Familierecht. Bel ons of laat je gegevens achter op deze pagina zodat wij contact met jou op kunnen nemen.