Heb ik een echtscheidingsconvenant nodig?
Je bent net gescheiden en wil nu bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluiten. Heb je dan een echtscheidingsconvenant nodig? Kun je misschien ook volstaan met een uitspraak van de rechter? Of kun je er misschien ook voor kiezen om helemaal niets vast te leggen? Het zijn vragen die we heel vaak krijgen. In deze blog vertellen we je graag meer over wat een echtscheidingsconvenant nou precies is en of je het nu wel of niet nodig hebt.
Wat is nu eigenlijk een echtscheidingsconvenant?
Gaan jij en je partner scheiden? Dan zullen jullie samen afspraken moeten maken over zaken als de woning, alimentatie, pensioen en de verdeling van de inboedel. De afspraken die je maakt worden doorgaans schriftelijk vastgelegd in een overeenkomst: het echtscheidingsconvenant.
Is het echtscheidingsconvenant noodzakelijk of verplicht?
Je bent niet verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Ons advies is om dit wel te doen, omdat je dan alle gevolgen van de echtscheiding duidelijk vastlegt in één document waar beide partijen altijd op kunnen terugvallen. Sowieso is het altijd beter om samen afspraken te maken dan dit over te laten aan de rechter. Ook zorgt een convenant ervoor dat de scheiding sneller geregeld is dan wanneer de verdeling via een rechter uitgesproken moet worden.
Als de verdeling wél via een rechter uitgesproken wordt, dan is een echtscheidingsconvenant niet meer nodig. In dat geval kun je de uitspraak van de rechter gebruiken voor bijvoorbeeld de hypotheekadviseur.
De verdeling wordt dus óf door jullie samen geregeld in een echtscheidingsconvenant óf via de rechter. Ben je gehuwd in gemeenschap van goederen en regel je helemaal niets? Dan blijft de gemeenschap onverdeeld. Ons advies is om hier nooit voor te kiezen; je hebt dan eigenlijk niets geregeld en bent nog steeds aansprakelijk voor bijvoorbeeld een gezamenlijke woning met hypotheek.
Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?
Dit is afhankelijk van wat er allemaal in de gemeenschap valt, zoals een koopwoning of een auto. Ook is het van belang of je gehuwd bent in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Meestal staan de volgende onderwerpen in een echtscheidingsconvenant :
- De woning: neemt een van partijen de woning over of wordt de woning verkocht? Of, in geval van een huurwoning: aan wie komt het huurrecht toe?
- Inboedel: hoe wordt de inboedel verdeeld?
- Bankrekeningen: Hoe worden de bankrekeningen en het spaargeld verdeeld?
- Pensioen: wordt het pensioen verevend of niet?
- Alimentatie: maakt een van de partijen aanspraak op partneralimentatie?
- Schulden: zijn er schulden? En hoe worden die verdeeld?
- Onderneming: aan wie wordt een eventuele onderneming toebedeeld?
- Belastingaangifte: tot welk jaar doen beide partijen gezamenlijk aangifte?
Echtscheidingsconvenant: bindend na ondertekenen
Hebben beide partijen het echtscheidingsconvenant al getekend, maar heeft de rechter dit nog niet bekrachtigd? Ook dan is het convenant al bindend.
Zodra het echtscheidingsconvenant ook door de rechter is bekrachtigd krijgt het een executoriale titel; dit is het originele stuk dat een deurwaarder nodig heeft om tot executie te kunnen overgaan. Met executie wordt in dit geval de tenuitvoerlegging bedoeld.
Meer weten?
Maak dan een afspraak met Katelijne Baas, gespecialiseerd advocaat Familierecht. Bel ons of laat je gegevens achter zodat wij contact met jou op kunnen nemen.