Wij krijgen vaak de vraag of je als biologische vader recht hebt op omgang met je kind als je je kind niet hebt erkend. In deze blog leggen we graag uit hoe het zit.
Wat is erkenning?
Als biologische vader kun je jouw kind erkennen, via de gemeente. Maar let op: de moeder moet hiervoor toestemming geven.
Heb je jouw kind erkend? Dan ben je niet alleen biologisch, maar ook juridisch vader en heb je in de basis recht op omgang met je kind (uitzonderingen daargelaten).
Kind niet erkend: wat nu?
Maar wat nu als je jouw kind niet erkend hebt en dus ‘alleen’ de biologische vader bent? In dat geval heb je niet zomaar recht op omgang.
Als je niet juridisch erkend bent als vader, heb je alléén recht op omgang met het kind als er sprake is van zogenoemd ‘family life’. Er moet sprake zijn van een ‘nauwe persoonlijke betrekking’ als bedoeld in artikel 1:377a BW, en een band die kan worden aangemerkt als ‘family life’ in de zin van artikel 8 EVRM.
Concreet kun je dan bijvoorbeeld denken aan de biologische vader die regelmatig contact heeft met het kind. Of aan een stiefvader die in de praktijk fungeert als vaderfiguur.
Om in aanmerking te komen voor de kwalificatie ‘family life’, hoef je dus niet per se de biologische vader te zijn. Een stiefvader kan hier ook voor in aanmerking komen. En ook opa en oma kunnen hier een beroep op doen.
Conclusie
Als persoon heb je recht op omgang met een kind als er sprake is van family life. Dit betekent dat er veel contact in het verleden is geweest tussen kind en persoon. Je moet dit wel kunnen bewijzen voordat je dit kunt afdwingen.
Meer weten?
Maak dan een afspraak met Katelijne Baas, gespecialiseerd advocaat Familierecht. Bel ons of laat je gegevens achter op deze pagina zodat wij contact met jou op kunnen nemen.