Hoge vergoeding voor zwangere werkneemster
Discriminatie is verboden. Zo bepaalt het eerste artikel van onze grondwet dat een ieder in Nederland in gelijke gevallen gelijk dient te worden behandeld. Discriminatie vanwege o.a. godsdienst, ras, geslacht, politieke gezindheid of levensovertuiging is dan ook niet toegestaan. De ongelijke behandeling van een zwangere vrouw komt in de praktijk vaak voor. In de afgelopen maanden werd in 5 zaken geoordeeld dat werkgevers onterecht het contract van een werkneemster niet verlengden. Eén van deze zaken zal hieronder kort worden beschreven. Voor de zwangere werkneemster een bevestiging dat zij bescherming geniet. Voor de werkgever een wijze les ter voorkoming dat er een onterechte beschuldiging volgt van discriminatie inclusief een aanzienlijk te betalen bedrag aan schadevergoeding.
Hoge vergoeding voor zwangere werkneemster
Werkneemster is met ingang van 1 april 2012 voor bepaalde tijd bij werkgever in dienst getreden. De arbeidsovereenkomst is vervolgens verlengd tot 1 oktober 2013. Werkgever besluit de arbeidsovereenkomst te beëindigen met als reden dat werkneemster niet zou functioneren. Per 1 oktober 2013 komt er dan ook een einde aan de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werkneemster.
Werkneemster is het niet eens met het besluit van werkgever dat haar arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Zeker niet nu dit voornamelijk kwam omdat werkneemster zwanger was en er juist niets op haar functioneren viel aan te merken. Reden waarom werkneemster zich op het standpunt heeft gesteld dat werkgever onrechtmatig handelt door haar arbeidsovereenkomst niet verder te verlengen. Daarbij vorderde werkneemster een schadevergoeding van in totaal € 26.000,-.
Discriminatie
De rechter oordeelt dat de beëindiging van het dienstverband puur te maken had met de zwangerschap van werkneemster wat een verboden onderscheid naar geslacht oplevert. Dit betekent dat werkgever onrechtmatig heeft gehandeld richting de werkneemster. Voordat werkneemster zwanger was, is haar arbeidsovereenkomst namelijk wel verlengd en heeft werkneemster zelfs meer uren gekregen. Waarom zou een werkgever dit doen als werkgever daadwerkelijk van mening zou zijn dat werkneemster niet zou functioneren? Werkgever slaagt er dan ook niet in om de rechter te overtuigen. Vooral ook omdat werkgever geen enkel voorbeeld kan geven van het onvoldoende functioneren van werkneemster. Tevens kan werkgever niet aangeven wanneer en door wie de kritiek op het functioneren met werkneemster is besproken. Op basis van deze omstandigheden concludeert de rechter dat werkgever de arbeidsovereenkomst heeft beëindigd puur en alleen vanwege zwangerschap. Zodat voor de rechter vast staat dat werkgever een verboden onderscheid naar geslacht heeft gemaakt en dat is onrechtmatig ten opzichte van werkneemster. Werkgever wordt hierbij veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding aan werkneemster ad € 26.000,-. Dit bedrag is gebaseerd op inkomensschade en immateriële schade.
Wijze les
Uit deze uitspraak kan geconcludeerd worden, dat een zwangere werkneemster bescherming geniet en een rechter niet mild is bij het vaststellen van een schadevergoeding in geval van discriminatie. Voor de werkgever dient het een wijze les te zijn. Wees je als werkgever dan ook bewust van het feit dat zwangerschap op zichzelf nooit een reden mag zijn om het dienstverband met een werkneemster te beëindigen. Toch zeker in het geval je als werkgever wel degelijk aanloopt tegen een onvoldoende functionerende zwangere werkneemster. Voorkom in dat geval dat je van discriminatie wordt beschuldigd door in ieder geval te zorgen dat er bewijsstukken van het onvoldoende functioneren van werkneemster voorhanden zijn. Het bijhouden van een functioneringsdossier is hier sterk aan te raden. Begin in ieder geval bij het vastleggen van de functie-eisen en de verwachtingen die behoren bij een dergelijke functie. Voer daarnaast consequent minimaal 2x per jaar een functionerings- en/of beoordelingsgesprek. Leg de uitkomst van deze gesprekken ook op schrift vast en bezwaar deze in het personeelsdossier van werkneemster. En mocht je tussentijds constateren dat een werknemer niet voldoende functioneert, ga hieromtrent dan zo snel mogelijk met elkaar in gesprek en zet dit op papier.
Linda Prop is gespecialiseerd in Arbeidsrecht. Mocht je hierover vragen hebben dan kun je altijd vrijblijvend een afspraak met haar maken of langskomen op ons inloopspreekuur dat we iedere maandag houden.