Ik wist niets van zijn of haar schulden af, maar ben wel getrouwd in gemeenschap van goederen. Wat nu?
Stel, je bent getrouwd in gemeenschap van goederen. Dan kom je er ineens achter dat jouw partner schulden maakt of heeft gemaakt, zonder jouw medeweten. Wat betekent dat in juridisch opzicht?
Als je trouwt in gemeenschap van goederen, dan is het gebruikelijk dat alles ‘bij helfte’ verdeeld wordt. Dat wil zeggen dat alle bezittingen en schulden worden verdeeld over beide partners. Nu is het zo, dat je een schuld niet kunt verdelen. Daarom is er als hoofdregel bepaald dat schulden voor rekening komen voor ieder van partijen voor 50 procent.
Met andere woorden: je bent beide aansprakelijk voor de gehele schuld. En als in gemeenschap getrouwde partner zul jij normaal gesproken de helft van de schuld aan de schuldeiser moeten betalen.
Maar nu was het zo…
Bij een in gemeenschap van goederen getrouwd stel komt een van de echtelieden erachter dat de ander – na enkele onverantwoorde uitgaven – flinke schulden heeft gemaakt. Volgens de regels zijn de echtgenoten beiden aansprakelijk voor de hele schuld. En dus zal ook de partner die géén schulden heeft gemaakt, de helft van de schuld moeten ophoesten.
Bij de rechtbank vraagt deze partner aan de rechtbank om te bepalen dat de verdeling van de schuld (50/50) anders wordt geregeld. Zij was immers niet op de hoogte van de schuld van haar partner. Bovendien ging het om onverantwoorde uitgaven.
Wat besloot de rechter?
In deze zaak was de rechtbank van oordeel dat er voldoende onderbouwd was waarom er afgeweken kon worden van de 50/50-regel, en daarmee van de hoofdregel. In dit geval kwamen de schulden dus volledig voor rekening van degene die ze heeft veroorzaakt.
Lees hier de volledige uitspraak van de Rechtbank Rotterdam
Maar: maak vooral niet de fout om te denken dat de rechter snel afwijkt van de hoofdregel. Er moet echt sprake zijn van een uitzonderlijke situatie, zo leert de ervaring.
Dus krijg je zelf met zo’n vervelende situatie te maken? En wil je de rechtbank vragen om af te wijken van de 50/50-regel? Zorg er dan voor dat je echt feiten en omstandigheden kunt overleggen op grond waarvan de rechter kan afwijken van de hoofdregel.
Heb je vragen?
Maak dan een afspraak met Katelijne Baas, gespecialiseerd advocaat Familierecht. Bel ons, of laat je gegevens achter op deze pagina zodat wij contact met jou op kunnen nemen.
Meer weten?
Maak dan een afspraak met Katelijne Baas, gespecialiseerd advocaat Familierecht. Bel ons of laat je gegevens achter op deze pagina zodat wij contact met jou op kunnen nemen.