Kan ik afdwingen dat een gezamenlijke woning in de verkoop moet worden gezet?
Stel: je hebt een relatie. Je bent niet getrouwd, maar besluit wel om te gaan samenwonen. Jullie dromen al lang van een gezamenlijke woning en dit is hét moment ervoor: eindelijk kunnen jullie dat ene droomhuis kopen. Maar na een tijdje loopt de relatie niet meer zo lekker en besluiten jullie om uit elkaar te gaan. Wat gebeurt er nu met jullie gezamenlijke woning? Verkopen jullie de woning, of neemt een van de partijen de woning over? Wie blijft er dan in de woning wonen? En: wie betaalt de vaste lasten? Regel het via de familierechtadvocaat.
Maak alsnog afspraken
Allemaal vragen waar je mee te maken krijgt als de relatie is beëindigd en je nog gezamenlijk eigenaar bent van een woning – en je dus ook allebei nog hoofdelijk aansprakelijk bent voor de hypotheek. Hebben jullie geen specifieke afspraken gemaakt over de gezamenlijke woning, bijvoorbeeld in een samenlevingsovereenkomst? Dan is het belangrijk dat jullie alsnog samen afspraken proberen te maken over de woning. Zo kun je besluiten dat een van partijen de woning overneemt voor een marktconforme prijs en dat jullie de overwaarde of restschuld verdelen. Ook kun je afspraken maken over de betaling van de vaste lasten en over de termijn waarbinnen de verlater van de gezamenlijke woning wordt ontslagen uit zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid. Ook kun je samen beslissen om de woning alsnóg in de verkoop te zetten en de overwaarde of restschuld te verdelen.
Als afspraken maken niet lukt
Lukt het om hier samen afspraken over te maken? Dan is er eigenlijk niet veel aan de hand. Maar wat als dat niet lukt? Stel: jouw ex wil de woning met overwaarde of restschuld overnemen. Maar eigenlijk is zijn of haar salaris te laag om de hele hypotheek over te nemen en ook nog, als er sprake is van overwaarde, deze aan jou te betalen. Op dat moment kan het lastig worden. Je ex doet er waarschijnlijk alles aan om in de woning te blijven wonen. Hij of zij zal dus niet zomaar akkoord zal gaan met een verkoop van de woning. Tegelijkertijd wil jij verder met je leven; je wil zelf een nieuwe woning kopen, maar omdat je nog hoofdelijk aansprakelijk bent voor de hypotheek van jullie gezamenlijke woning lukt dat niet. Als jouw ex de hypotheek niet meer betaalt, klopt de hypotheekverstrekker bovendien bij jou aan voor de maandelijkse hypotheekbetalingen. Je bent immers nog altijd hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek.
Onderneem actie via familierecht advocaat!
Natuurlijk kan er niet van jou worden verlangd dat je oneindig hoofdelijk aansprakelijk blijft voor een woning waar je zelf niet meer woont. Wil jouw ex-partner niet meewerken aan de verkoop van de woning? Dan kun je via een procedure de verkoop van de woning afdwingen. Zo’n dagvaardingsprocedure kun je opstarten via een advocaat. Ons advies: onderneem áltijd meteen actie als je samen geen goede afspraken kunt maken en als een van partijen niet wil meewerken aan de verkoop van de woning.
Meer weten?
Maak dan vrijblijvend een afspraak met Katelijne Baas, gespecialiseerd familierechtadvocaat bij Anderz Advocaten.