• Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
Anderz Advocaten
  • Home
  • Specialisaties
  • Over Anderz
  • Ons Team
  • Recensies
  • Actueel
  • Contact
  • Menu Menu
Katelijne Baas

Kinderalimentatie berekenen? Hoe wordt kinderalimentatie vastgesteld?

20 augustus 2015/1 Reactie/in Personen- en Familierecht Actueel /door Katelijne Baas

Update: artikel aangepast in verband met uitspraak van de Hoge Raad 9 oktober 2015.

Iemand die tijdens ons spreekuur binnenliep gaf ooit het volgende aan: “Ik heb het nodige gelezen over kinderalimentatie maar ik kan er geen chocola van maken”. In dit artikel proberen we de berekening van kinderalimentatie in begrijpelijke taal uit te leggen zoals we dat eerder ook bij deze (inmiddels) cliënt hebben gedaan. We hebben kinderalimentatie destijds uitgelegd aan de hand van een voorbeeld in dit geval de eerdergenoemde chocola. Chocola wordt immers ook volgens een bepaald recept bereid op basis van een aantal ingrediënten. Kinderalimentatie wordt bepaald op basis van een aantal begrippen en factoren: deze zullen we de ingrediënten noemen. Alle ingrediënten tezamen zijn als ware het recept en bepalen uiteindelijk de hoogte van de kinderalimentatie.

Kinderalimentatie ingrediënten

Je hebt bij kinderalimentatie te maken met een aantal belangrijke ingrediënten:
1) de behoefte
2) het kindgebondenbudget
3) de draagkracht
4) de zorgkorting

Bij behoefte en kindgebondenbudget wordt meer gekeken naar het kind of de kinderen, en bij draagkracht en zorgkorting wordt meer gekeken naar de ouder en hoe de omgang is met het kind.

Ingrediënt 1: Behoefte

De behoefte van een kind is eigenlijk niet meer dan een cijfermatig getal, met andere woorden: wat kost een kind nu eigenlijk: dit verschilt natuurlijk per gezin, het ene gezin heeft meer geld om aan een kind of de kinderen te besteden dan het andere gezin. Daarom wordt de behoefte berekend op basis van 3 punten. Zo wordt gekeken naar het netto inkomen van beide ouders ten tijde dat ze samen waren dus voor de echtscheiding. Meestal wordt gekeken naar het inkomen net voordat partijen uit elkaar gingen (punt 1). Daarnaast wordt rekening gehouden met de leeftijd van een kind (punt 2) en hoeveel kinderen de ouders hebben (punt 3). Als deze drie punten bekend zijn wordt hier een bedrag voor berekend aan de hand van gehanteerde tabellen.

Ingrediënt 2: Kindgebondenbudget

Vervolgens wordt gekeken hoe de situatie is na de beeindiging van de relatie danwel de scheiding. Ouders met een lager inkomen kunnen recht hebben op het zogeheten kindgebondenbudget (dit wordt ook wel de kindregeling of kinderkopregeling genoemd). Dit kindgebondenbudget wordt berekend door de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2015 is dit kindgebondenbudget overigens verhoogd, let hier dus op: Je kan een proefberekening maken via de Belastingdienst. Het kindgebondenbudget wordt toegewezen aan de ouder waar een kind of de kinderen staan ingeschreven en die tevens ook de aanvrager van de kinderbijslag is.

Belangrijke update: Per 9 oktober 2015 wordt het kindgebondenbudget niet langer in mindering gebracht op de behoefte maar is deze van belang bij de draagkracht voor de ontvangende ouder.

Ingrediënt 3: Draagkracht

De berekende behoefte is de maximum grens voor de hoogte van de kinderalimentatie: dit is een bedrag. Beide ouders zullen moeten voorzien in dit bedrag. Wat de exacte hoogte is waar de ouders in kunnen voorzien wordt vervolgens bepaald op basis wat men draagkracht noemt. Dit wordt dus per ouder individueel berekend! De draagkracht is de ruimte die een ouder heeft om bij te dragen in de behoefte van het kind of de kinderen.

Bij de draagkracht berekening wordt rekening gehouden met een bepaalde formule op grond van het netto inkomen van ieder van de ouders apart. Per 9 oktober 2015 wordt bij de draagkrachtberekening ook rekening gehouden met het kindgebondenbudget wat de ontvangende ouder ontvangt. Let op: er wordt geen rekening gehouden met de daadwerkelijke woonlasten van iedere ouder maar met een bepaalde formule waarin een standaard bedrag voor woonlasten en de bijstandsnorm zijn meegenomen. Het maakt dus ook niet uit of je al samenwoont met een nieuwe partner en je woonlasten minder zijn geworden of dat je de gezamenlijke woning hebt overgenomen en de woonlasten hoger zijn. Als de draagkracht van iedere ouder apart is bepaald wordt er gekeken hoe ieders draagkracht zich verhoudt tot de behoefte van het kind of de kinderen. Met andere woorden wie draagt wat bij aan het kind of de kinderen.

Ingrediënt 4: Zorgkorting

Zorgkorting is de korting die de ouder krijgt omdat hij of zij omgang heeft met zijn of haar kinderen. De niet verzorgende ouder heeft dus nog recht op een zorgkorting. Deze zorgkorting is afhankelijk van hoeveel tijd een kind bij de niet verzorgende ouder verblijft. De zorgkorting wordt berekend op grond van een percentage over de behoefte: dit kan verschillen van 15% tot 35% afhankelijk van het aantal dagen dat het kind of de kinderen bij de niet verzorgende ouder verblijft. Bij co-ouderschap is de zorgkorting 35%. Dus geen 50% zoals iedereen denkt.

Berekenen kinderalimentatie samengevat

Allereerst wordt de behoefte van een kind of de kinderen bepaald. Er wordt vervolgens gekeken of de ouder waar het kind verblijft of de kinderen verblijven in aanmerking komt voor een kindgebondenbudget. Vervolgens wordt de draagkracht per ouder bepaald en wordt dus gekeken wie wat bijdraagt aan het kind of de kinderen. Als laatste wordt ook nog gekeken naar een zorgkorting voor een niet verzorgende ouder.

Uiteraard is iedere situatie anders: indien je meer wil weten over het (her)berekenen van kinderalimentatie dan kun je binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur. Uiteraard kun je ook vrijblijvend een afspraak maken met Katelijne Baas, gespecialiseerd familierecht advocaat in Bergen op Zoom.

Tags: alimentatie, behoefte, draagkracht, familierecht, kinderalimentatie, kinderen, kindgebondenbudget
Deel dit stuk
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Delen via WhatsApp
  • Deel via Pinterest
  • Deel via LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://anderzadvocaten.nl/wp-content/uploads/2020/05/anderz-logo-1.png 0 0 Katelijne Baas https://anderzadvocaten.nl/wp-content/uploads/2020/05/anderz-logo-1.png Katelijne Baas2015-08-20 14:41:522021-02-04 16:40:57Kinderalimentatie berekenen? Hoe wordt kinderalimentatie vastgesteld?
1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. Zorgkorting en kinderalimentatie. Is het echt zo makkelijk? schreef:
    13 maart 2018 om 20:22

    […] Vroeger werd de draagkracht van degene die kinderalimentatie moest betalen (de alimentatieplichtige) berekend aan de hand van het inkomen en de daadwerkelijke lasten (zoals woonlasten en premie zorgverzekering). Voor de dagen dat de kinderen bij de alimentatieplichtige waren werd een bedrag van € 5,00 per dag per kind in mindering gebracht op de draagkracht van de alimentatieplichtige. Draagkracht betekent de financiële ruimte van de alimentatieplichtige om kinderalimentatie te betalen. Destijds was er dus ook al sprake van een zorgkorting bij kinderalimentatie maar werd deze op een andere manier berekend. Wij hebben al wel eens een blog geschreven over de berekening van de kinderalimenatie: https://anderzadvocaten.nl/kinderalimentatie-berekenen/. […]

Reacties zijn gesloten.

GRATIS JURIDISCH ADVIES

Inloopspreekuur voor juridische vragen:
iedere maandag van 17.00-19.00 uur op ons advocatenkantoor aan de Blokstallen 2b in Bergen op Zoom.

Laatste nieuwsberichten

  • Gezamenlijk gezag: hoe zit het ook alweer?7 september 2023 - 13:14
  • Seksueel overschrijdend gedrag: wel of geen dringende reden voor een ontslag op staande voet?28 juni 2023 - 11:48
  • Nieuwe berekening partneralimentatie: hoe zit dat precies?20 april 2023 - 17:29
  • Kennismaken met… Erik Snellens23 maart 2023 - 23:50
  • Kennismaken met… Jan Konings13 januari 2023 - 09:50

Keurmerken en specialisatieverenigingen

INFORMATIE

Klachtenregeling
Privacy verklaring

BEZOEKADRES
Blokstallen 2b
4611 WB Bergen op Zoom
Routebeschrijving

CONTACT
T 0164 21 27 21
F 0164 21 27 27
E info@anderzadvocaten.nl

SOCIAL

©2020 Anderz Advocaten is een samenwerkingsverband tussen Voormolen Advocaten B.V. (NL 810071575B01) en Baas Advocatuur (NL 001738041B21).
Op alle werkzaamheden verricht door Anderz Advocaten zijn algemene voorwaarden van toepassing. Website door VersVoer
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
Concurrentiebeding? Let op de vereisten! Scheiden? Wat komt er kijken bij een echtscheiding?
Scroll naar bovenzijde