Inzicht in besteden van kinderalimentatie?
Heb je het idee dat de kinderalimentatie niet wordt besteed aan de kinderen omdat bijvoorbeeld de kinderen in oude of versleten kleding lopen? Kun je dan eisen dat de degene die de kinderalimentatie ontvangt inzicht geeft in waar de alimentatie aan gespendeerd wordt?
Moet degene die de kinderalimentatie ontvangt laten zien waar de alimentatie aan wordt uitgegeven?
Helaas is het zo dat de degene die de kinderalimentatie ontvangt niet verplicht is om inzicht te geven in hoe de kinderalimentatie besteed wordt. Van de andere ouder kan dus niet verlangd worden dat bankafschriften of kassabonnen overgelegd worden.
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft hierover eerder geoordeeld. Een man en een vrouw die sinds 2004 zijn gescheiden hebben gezamenlijk twee kinderen. De rechtbank bepaalde dat de man een x bedrag per kind per maand aan kinderalimentatie moest betalen. De man verzocht het hof of de vrouw inzichtelijk wilde maken waar de kinderalimentatie aan werd besteed (Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 4 augustus 2015, ECLI:NL:GHARL:2015:5820). Het hof oordeelde als volgt: Het hof oordeelt dat het betalen van kinderalimentatie een verplichting is van de man en dat de vrouw dit bedrag naar eigen inzicht ten behoeve van de kinderen kan besteden. De vrouw hoeft zich derhalve tegenover de man op geen enkele wijze te verantwoorden op welke wijze zij de kinderalimentatie heeft besteed.
Hoe voorkom je dergelijke problemen?
Een oplossing kan zijn dat beide partijen gezamenlijk afspreken dat de kinderalimentatie op een en/en rekening wordt gestort (ook wel kinderrekening genoemd). Op deze manier hebben beide partijen inzicht in de inkomsten en uitgaven. Deze afspraak moet dan wel worden opgenomen in het ouderschapsplan.
Deze oplossing kan alleen indien partijen dit gezamenlijk overeenkomen! Een rechter zal waarschijnlijk nimmer aan een verzoek voor een kinderrekening gehoor geven op verzoek van een van de partijen als de andere partij bezwaar maakt tegen een dergelijke constructie. Als de alimentatie via de rechtbank wordt vastgelegd zal de rechter een bedrag aan alimentatie opleggen en bepalen dat de alimentatieplichtige dit bedrag op de bankrekening van de alimentatiegerechtigde moet betalen totdat het kind 18 jaar is. Vanaf 18 jaar mag de alimentatie naar de bankrekening van het kind zelf worden overgemaakt.
Lees ook ons artikel over het wijzigen van kinderalimentatie: wijziging kinderalimentatie i.v.m. uitspraak Hoge Raad. Een ander artikel dat we eerder hebben gepubliceerd gaat over hoe kinderalimentatie tegenwoordig moet worden berekend: Hoe wordt kinderalimentatie berekend?
Heb je een aanvullende vraag? Iedere maandag tussen 17.00 uur en 19.00 uur kun je zonder afspraak bij ons binnenlopen (geheel vrijblijvend). Ons kantoor is gevestigd aan de Blokstallen 2b in Bergen op Zoom.
Wil je direct een afspraak maken met Katelijne Baas, gespecialiseerd familierecht advocaat? Bel ons of laat je gegevens achter op deze pagina zodat wij contact met jou op kunnen nemen.