Per 2 augustus van dit jaar is de nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof ingegaan. Wat houdt deze nieuwe regeling in? En wat betekent deze regeling voor werkgevers en werknemers? In deze blog vertellen wij jullie hier graag meer over..
De nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof biedt ouders met een arbeidsovereenkomst de gelegenheid om gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof op te nemen. Op die manier krijgen zij extra tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie en om bijvoorbeeld na te denken over hoe zij de zorg- en opvoedingstaken onderling zullen gaan verdelen.
Ouders hadden al recht op onbetaald ouderschapsverlof tot hun kind acht jaar oud is; maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Dit verandert verder ook niet. Wat wél is veranderd sinds 2 augustus jl., is dat ouders binnen deze periode nu negen weken betaald ouderschapsverlof mogen opnemen en dat ze daarvoor een uitkering van het UWV Werkbedrijf ontvangen.
Hieronder lichten we enkele belangrijke aandachtspunten uit deze nieuwe regeling kort toe.
Wat is de duur van het betaald ouderschapsverlof?
Het betaald ouderschapsverlof duurt minimaal één week en maximaal negen weken. Het verlof kan flexibel worden opgenomen. Ouders kunnen er dus voor kiezen om het aantal uren per dag te verdelen over meerdere weken en zijn dus niet gehouden aan het opnemen van negen weken achter elkaar.
Binnen welke termijn moet betaald ouderschapsverlof worden aangevraagd?
De ouder moet het verlof opnemen binnen één jaar na de geboorte van het kind. Bij een adoptie- of pleegkind geldt dat het verlof kan worden opgenomen binnen één jaar na opname in het gezin en zolang het kind nog geen acht jaar is. Mochten bepaalde weken betaald ouderschapsverlof niet zijn opgenomen door een ouder, dan kunnen deze weken nog wel als onbetaald ouderschapsverlof worden opgenomen.
Wie vraagt de uitkering bij betaald ouderschapverlof aan?
Ouders met een arbeidsovereenkomst die gebruik willen maken van de regeling betaald ouderschapsverlof zullen hierover in overleg moeten treden met hun werkgever. De werkgever kan de uitkering vervolgens aanvragen bij het UWV Werkbedrijf.
De werkgever kan pas een aanvraag indienen nadat het betaald ouderschapsverlof is opgenomen. Het is vervolgens de keuze aan de werkgever om het loon gedurende het verlof door te betalen, of om te wachten met uitbetaling totdat het UWV Werkbedrijf de uitkering aan de werkgever uitbetaalt. Dit laatste duurt meestal zo’n vier weken nadat de uitkering is aangevraagd.
Hoe hoog is de uitkering bij betaald ouderschapsverlof?
De uitkering bij betaald ouderschapsverlof bedraagt 70 procent van het dagloon van de ouder (tot maximaal 70 procent van het maximum dagloon).
Wat als het kind vóór 2 augustus 2022 is geboren?
Is het kind vóór de inwerkingtreding van deze nieuwe regeling geboren? Dan hebben de ouders mogelijk alsnog recht op betaald ouderschapverlof. Het kind moest dan wel op 2 augustus 2022 jonger dan 1 jaar zijn. Ook moeten de ouders op dat moment werknemer zijn en nog niet het volledige recht op ouderschapsverlof (26 maal de arbeidsduur per week) hebben opgenomen. Ook in deze situatie blijft overigens gelden dat het ouderschapsverlof alleen kan worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind.
Meer weten?
Tot zover de nodige belangrijke aandachtspunten uit de nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof. Heb je als werkgever of als werknemer vragen over deze regeling en de toepassing daarvan in de praktijk? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op met mr. Linda Prop van Anderz Advocaten via linda@anderzadvocaten.nl of (0164) 21 27 21.