Ingenomen rijbewijs? Reden voor ontbinding arbeidsovereenkomst?
Een ingenomen rijbewijs of nog preciezer een ontzegging van de rijbevoegdheid blijkt niet altijd voldoende reden voor ontbinding van een arbeidsovereenkomst. Zo werd in deze uitspraak het door een werkgever ingediende verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst afgewezen. Dit ondanks het feit dat de werknemer gedurende een langere periode zijn werkzaamheden voor zijn werkgever niet kon uitoefenen.
Feiten en omstandigheden bij ingenomen rijbewijs zijn zéér belangrijk
In deze kwestie bepalen de feiten en omstandigheden dat de rechter tot dit afwijzende oordeel komt. Aan de ene kant erkent de rechter dat de werkgever er belang bij heeft, dat werknemer zijn rijbewijs behoudt en dat het feit dat werknemer zijn rijbewijs is kwijtgeraakt gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering. Aan de andere kant neemt de rechter in zijn beoordeling mee dat de werknemer de fout heeft gemaakt in de privésfeer en dus niet onder werktijd. De werknemer zou op het bewuste moment ook niet met de bedrijfsauto van zijn werkgever hebben gereden, maar op een snorfiets. De rechter oordeelt, dat er – los van de gevolgen – geen relatie bestaat tussen de gemaakte fout en de werknemer. De werkgever slaagt er volgens de rechter niet in om aan te tonen, dat van de werkgever niet langer gevergd kan worden het dienstverband te laten voortduren. De rechter wijst het verzoek tot ontbinding namens werkgever af.
Conclusie
In geval van een ingenomen rijbewijs is een goede afweging van de feiten en omstandigheden per geval is van uiterst belang alvorens nadere stappen te zetten. Anderz Advocaten voorziet je graag van het juiste advies en helpen je bij het bepalen van de juiste strategie.
Mocht je verdere vragen hebben neem dan contact op met Linda Prop van Anderz Advocaten in Bergen op Zoom.