Nieuwe berekening partneralimentatie: hoe zit dat precies?
Sinds 1 januari 2023 is de berekeningswijze van de partneralimentatie gewijzigd. In deze blog leggen we graag uit wat er precies veranderd is.
Voorheen
Voorheen was het zo dat bij de berekening van de partneralimentatie rekening werd gehouden met de daadwerkelijke woonlasten. Hoe hoger de woonlasten, hoe minder alimentatie de alimentatieplichtige hoefde te betalen.
Nu
Wooncomponent
Sinds 1 januari lijkt de berekening van de partneralimentatie op die van de kinderalimentatie. Er wordt namelijk geen rekening meer gehouden met de daadwerkelijke lasten, maar met een zogenoemde wooncomponent. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat uit deze wooncomponent ook de daadwerkelijke woonlasten betaald kunnen worden.
Deze component bedraagt standaard 30 procent van het netto besteedbaar inkomen. Bij de berekening van kinderalimentatie werkten we al een aantal jaar met dit gegeven, maar sinds januari geldt dit dus ook voor de berekening van de partneralimentatie.
Jusvergelijking
Ook bij de jusvergelijking is een wijziging opgetreden. De jus-vergelijking voorkomt dat degene die partneralimentatie ontvangt, meer te besteden overhoudt dan degene die partneralimentatie moet betalen. Vanaf 1 januari is het echter zo dat er gekeken wordt naar het inkomen van de betrokken partijen en of dit gelijkwaardig is met de berekende partneralimentatie. Wel blijft het zo dat er altijd sprake kan zijn van uitzonderingen.
Meer weten?
Katelijne Baas is gespecialiseerd in Familierecht en Jeugdrecht. Heb je nog vragen over de nieuwe berekening van de partneralimentatie? Dan dan kun je altijd vrijblijvend een afspraak met haar maken of contact opnemen tijdens ons digitale inloopspreekuur dat we iedere maandag houden.