Recht op omgang met je kind: hoe zit het precies?
Na een scheiding heeft elke ouder – uitzonderlijke situaties daargelaten – recht op omgang met zijn of haar kind(eren). Welke rechten heb je als ouder in dit opzicht? In deze blog vertellen we je meer over de regels op dit vlak, en over wat je kunt doen als een van de ouders zich niet aan de afgesproken omgangsregeling houdt.
Na een scheiding hebben beide ouders recht op omgang met hun kind(eren). Van de andere kant houdt ook het kind recht op omgang met beide ouders.
Voor jouw omgangsrecht als ouder maakt het niet uit of er wel of geen sprake is van ‘gezamenlijk gezag’ (wat wil zeggen dat beide ouders het kind verzorgen en opvoeden en ook officiële handelingen mogen uitvoeren, zoals het aanvragen van een paspoort voor het kind). Ook als er geen sprake is van gezamenlijk gezag, heb je recht op omgang met je kind.
Omgangsregeling
De omgang tussen ouder en kind wordt vastgelegd in een omgangsregeling. Zo’n regeling kunnen jullie als ouders gezamenlijk op papier zetten in een zogenoemd ouderschapsplan. Denk daarbij altijd in het belang van het kind.
Als ouder wil je natuurlijk het liefst zelf bepalen hoe de omgangsregeling eruitziet, maar dat lukt helaas niet altijd. Lukt het jullie als ouders niet om samen tot een regeling te komen? Dan kan het zijn dat de rechter voor jullie bepaalt welke omgangsregeling in het belang is van jullie kind(eren).
Niet nakomen: wat nu?
Stel: jullie zijn gekomen tot een omgangsregeling, maar vervolgens houdt een van de ouders zich er niet aan. Wat nu?
Belangrijk is dat je eerst probeert om er alsnog samen uit te komen. Lukt dat niet? En is er nog steeds geen omgang met je kind? Dan kun je een kortgedingprocedure starten. In deze procedure vraag je om nakoming van de vastgestelde omgangsregeling, of vraag je om een voorlopige omgangsregeling zodat er in ieder geval contact is. Ook kun je in zo’n kort geding een dwangsom eisen voor de nakoming van de omgang.
Of de omgangsregeling op dat moment al wel of (nog) niet op papier staat, maakt voor het kort geding in principe niet uit. Let wel op: is de omgangsregeling nog niet op papier vastgelegd? Dan moet je nog wel een bodemprocedure starten voor de definitieve omgangsregeling.
Uniform hulpaanbod
Tijdens de zitting in de rechtbank kan blijken dat de communicatie tussen de ouders zó slecht is, dat het kind of de kinderen hier ontzettend veel last van hebben. In dat geval kunnen jullie er allebei voor kiezen om te proberen om deze communicatie te verbeteren, in het belang van jullie kind(eren). Het kan zijn dat jullie hiervoor, via de rechtbank, worden doorwezen naar het zogenoemde uniform hulpaanbod (klik op de link voor meer informatie).
Onderneem actie
Mag je geen contact hebben met je kind? Dan adviseren we je om altijd actie te ondernemen. Belangrijk is vooral dat je eerst probeert om er samen uit te komen. Lukt dat niet? Neem dan contact op met een advocaat. Die kan je goed informeren over de wegen die leiden tot een goede omgangsregeling met je kind. Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om aangifte te doen bij de politie, maar de ervaring leert dat die je toch altijd zal doorverwijzen naar een advocaat.
Meer weten?
Maak dan vrijblijvend een afspraak met Katelijne Baas, gespecialiseerd advocaat familierecht bij Anderz Advocaten.