Zieke werknemer en reorganisatie. Let goed op!
Ben je als werkgever vanwege bedrijfseconomische redenen genoodzaakt een reorganisatie door te voeren, let dan extra goed op eventuele zieke werknemers. Volgens de per 1 juli 2015 ingetreden Wet Werk en Zekerheid is het niet meer zomaar mogelijk een zieke werknemer te ontslaan. Ook niet als de reden voor de beëindiging van het dienstverband van werknemer helemaal niets met ziekte te maken heeft.
Zieke werknemer
Zo meldde zich onlangs een werknemer bij ons. De werknemer verzocht ons verweer te voeren tegen een bij het UWV Werkbedrijf ingediende ontslagaanvraag. Deze ontslagaanvraag -gebaseerd op bedrijfseconomische redenen- dateerde van ná 1 juli 2015. De werknemer was echter al enkele maanden ziek en conform de terugkoppelingen van de bedrijfsarts was er voorlopig nog geen uitzicht op enig herstel. Het feit dat de werknemer ziek was is door ons gebruikt als verweer tegen de ontslagaanvraag. Het resultaat was dat de ontslagaanvraag van de werkgever werd afgewezen. De reden voor de afwijzing door het UWV Werkbedrijf: de werknemer was ziek en gedurende ziekte geldt een opzegverbod. Ook in geval van een reorganisatie mag de re-integratie van een werknemer niet belemmerd worden door een beëindiging van het dienstverband. Er was bovendien ook niet door de werkgever aannemelijk gemaakt, dat de zieke werknemer binnen 4 weken zou herstellen en weer geschikt zou zijn om de werkzaamheden te hervatten. Kortom, de werkgever mag de zieke werknemer niet ontslaan!
Impact van Wet Werk en Zekerheid
Voor de zieke werknemer een positieve afloop, deze blijft gewoon in dienst. Voor de werkgever daarentegen een erg vervelende bijkomstigheid. Daarom benadrukken we dat je hier extra scherp op dient te zijn als werkgever. Vóór de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid kon je als werkgever in het geval van een reorganisatie en een zieke werknemer nog bij de kantonrechter terecht. Maar dit is onder de Wet Werk en Zekerheid niet meer mogelijk, nu deze wet per ontslaggrond de ontslagroute voorschrijft. De weg van het UWV Werkbedrijf dient te worden bewandeld in geval van een reorganisatie, zodat de kantonrechter géén beslissing kan nemen over een beëindiging van het dienstverband van een werknemer wegens bedrijfseconomische redenen.
Wees in dit soort situaties extra alert op zieke werknemers en laat je adviseren over de te nemen stappen door Anderz Advocaten alvorens je voor onaangename verrassingen komt te staan. Wil je meer informatie over dit onderwerp of wil je weten wat wij kunnen betekenen voor je op het gebied van arbeidsrecht? Neem dan direct contact met ons op!