Tegemoetkoming loonkosten: aanvragen kan vanaf maandag 6 april
Twee weken terug informeerden we jullie al over de door ons kabinet in het leven geroepen Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (hierna: NOW-regeling). Met deze regeling kunnen werkgevers die zijn getroffen door de coronacrisis een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Inmiddels is duidelijk geworden dat op deze noodmaatregel (die in de plaats komt van de regeling Werktijdverkorting) vanaf maandag 6 april een beroep kan worden gedaan. Wat betekent dit voor werkgevers en werknemers? Wat zijn je mogelijkheden, rechten en plichten? Hieronder vertellen we je graag meer over wat deze nieuwe maatregel precies inhoudt en hoe deze werkt.
Wat houdt de NOW-regeling in?
Als werkgever kun je een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten van je werknemers. Van het UWV Werkbedrijf ontvang je (na een eventuele) toekenning een voorschot, waarmee je als werkgever je werknemers met een vast en met een flexibel contract gewoon kunt blijven doorbetalen. Je kunt de tegemoetkoming vooralsnog aanvragen voor drie maanden.
Hoe werkt deze NOW-regeling?
Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de loonkosten, moet je als werkgever voldoen aan een aantal voorwaarden. Wat zijn de belangrijkste regels?
- Bij de aanvraag committeer je je als werkgever vooraf aan de verplichting géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor je werknemers, gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt.
- Je verwacht als werkgever tenminste 20 procent omzetverlies ten opzichte van je gebruikelijke omzet in deze periode.
- De aanvraag geldt voor een periode van 3 maanden.
- De regeling heeft betrekking op omzetdalingen die je als werkgever ervaart vanaf 1 maart 2020.
- De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet, en bedraagt maximaal 90 procent van de loonsom. Hoe die relatie tussen omzetdaling en hoogte van de tegemoetkoming eruitziet, wordt duidelijk met de volgende voorbeelden:
- als 100 procent van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90 procent van de loonsom;
- als 50 procent van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45 procent van de loonsom;
- als 25 procent van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5 procent van de loonsom.
- Op basis van de aanvraag verstrekt het UWV een voorschot ter hoogte van 80 procent van de verwachte tegemoetkoming.
- Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet is geweest.
- Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt nog een correctie plaats als er sprake is geweest van een daling van de loonsom.
- Als je gebruikmaakt van de NOW-regeling, dien je als werkgever het loon van de betrokkenen werknemers voor 100 procent te blijven doorbetalen.
Wanneer kun je als werkgever de NOW aanvragen?
Je kunt (zoals afgelopen dinsdag door het kabinet gecommuniceerd) NOW aanvragen per aankomende maandag 6 april. Per die datum verwacht het kabinet de regeling te hebben opengesteld op de website van het UWV Werkbedrijf. Een NOW-aanvraag kun je indienen tot en met 31 mei 2020.
Hoe kun je als werkgever een aanvraag indienen voor de NOW?
Je kunt als werkgever de aanvraag bij het UWV Werkbedrijf indienen. Voor de aanvraag is geen eHerkenning of andere vorm van authenticatie en autorisatie nodig. Aanvragen doe je als werkgever met je loonheffingsnummer.
Binnen welke termijn kun je als werkgever een reactie en voorschot op je NOW-aanvraag verwachten?
Het UWV Werkbedrijf streeft ernaar om binnen twee à vier weken (de eerste termijn van) het voorschot te betalen aan een werkgever. Daarbij gaat het UWV Werkbedrijf wel uit van een volledige door werkgever ingediende aanvraag. Je ontvangt als werkgever in die periode ook de beschikking op je aanvraag.
Wat als je als werkgever al een aanvraag voor Werktijdverkorting had ingediend?
Heb je als werkgever eerder al een aanvraag voor Werktijdverkorting gedaan? Dan wordt die aanvraag beschouwd als een NOW-aanvraag. Je hoeft als werkgever dan niets te doen en krijg je vanzelf bericht vanuit het UWV Werkbedrijf.
Wat als je als werkgever al een toekenning voor Werktijdverkorting hebt gehad?
Als je als werkgever al een toekenning voor werktijdverkorting hebt gehad, dan blijft deze van kracht. Zodra je wilt verlengen, stap je over naar de nieuwe NOW-regeling.
Meer weten?
Tot zover de antwoorden op de veel gestelde vragen over de NOW-regeling. Heb je als werkgever of als werknemer nog meer vragen hebben over deze regeling? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op met mr. Linda Prop van Anderz Advocaten via linda@anderzadvocaten.nl of (0164) 21 27 21.
Bronnen: