Toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen?
Heb ik toestemming nodig van mijn ex-partner (en vader van mijn kind) om alleen met mijn kind te naar het buitenland te reizen? Dit is een vraag die tijdens de afgelopen zomervakantie veel aan ons is gesteld is. Reden te meer om hierover een korte blog te schrijven.
Gezamenlijk gezag
In een eerdere blog hebben we al eens aandacht besteed aan gezamenlijk gezag. Deze blog ging vooral over het feit dat ouders niet moeten vergeten om het gezamenlijk gezag te regelen voor een minderjarige kind. In deze blog borduren we voort op de gevolgen van het gezamenlijk gezag. Indien beide ouders gezamenlijk gezag hebben, moeten ze samen beslissingen nemen over het minderjarige kind. Onder deze gezamenlijke beslissingen vallen onder andere schoolkeuze, vakanties en medische ingrepen.
Alleen reizen naar het buitenland met een minderjarig kind
Indien je als ouders gescheiden bent, danwel uit elkaar bent, en je hebt samen het gezag over het minderjarige kind dan is het van belang om met het volgende rekening te houden: Iedere ouder die samen met zijn of haar kind reist zonder de andere ouder heeft toestemming nodig van de andere ouder voor een buitenlandse vakantie. Indien de desbetreffende ouder deze toestemming niet heeft kan hij of zij staande gehouden worden. Op luchthavens wordt steeds meer gecontroleerd op zgn. toestemmingsverklaringen.
Wat als je deze toestemming wel krijgt?
Als je toestemming krijgt dan moet je als ouders een toestemmingsverklaring invullen en ondertekenen waarin staat waar de vakantie naartoe gaat, incl. vluchtgegevens, tijdsduur etc.
Voor deze toestemmingsverklaring verwijzen wij je naar de volgende link. Je komt hiermee op de pagina van de Rijksoverheid waar je het formulier “Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland” kunt downloaden.
Wat als je deze toestemming niet krijgt van de andere ouder?
Meestal is er geen enkele juridische reden om deze toestemming niet te krijgen van de andere ouder. Als jouw ex-partner geen toestemming geeft voor de vakantie kun je contact opnemen. We kunnen dan bemiddelen en/of een kort geding starten. Dit is een spoedprocedure om vervangende toestemming te vorderen voor de vakantie. Indien de dagvaarding is uitgebracht zal er meestal binnen 6 weken een zitting plaatsvinden. Zoals gezegd is er vaak geen gegronde juridische reden om geen toestemming te verlenen zodat de rechter meestal overgaat tot toewijzing van jouw verzoek.
Tot zover onze uiteenzetting over het onderwerp: Toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen? Vanzelfsprekend omvat deze blog niet alle informatie over de beslissingen als het gevolg van gezamenlijk gezag, dus je kunt altijd vrijblijvend contact met ons op nemen of langs komen op ons wekelijkse gratis inloopspreekuur. Wij staan in ieder geval graag voor je klaar!