Trouwen in gemeenschap van goederen niet meer standaard?
Vanaf 1 januari 2018 trouwen we niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Maar wat betekent gemeenschap van goederen dan eigenlijk en wat gaat er dan veranderen? Trouwen in gemeenschap van goederen niet meer standaard?
Trouwen in gemeenschap van goederen niet meer standaard?
Tot 31 december 2017 was het nog zo dat je automatisch in gemeenschap van goederen trouwde. Dit betekende dat standaard alle bezittingen en schulden die je voor het huwelijk had vervolgens gezamenlijk werden (ten tijde en na het huwelijk). Indien je ging scheiden moest dus alles bij helfte worden verdeeld. Wel kon je ervoor kiezen om op huwelijkse voorwaarden te trouwen maar dit was dus niet automatisch en moest bij de notaris worden vastgelegd.
Nieuwe wet vanaf 1 januari 2018
Nederland was één van de weinige landen waar nog in algehele gemeenschap van goederen werd getrouwd als partijen het niet op een andere manier regelde. Trouwen op huwelijkse voorwaarden bijvoorbeeld.
Vanaf 1 januari 2018 is het zo dat alles wat je al had ook van jou blijft. De nieuwe wet past meer bij deze tijd.
Dus hoe zit het nu eigenlijk?
Dus stel je voor:
Jij hebt al een eigen woning en gaat trouwen met jouw huidige vriend of vriendin.
Dan was het vroeger zo dat de woning bezit werd van beide partijen. Nu is het zo dat de woning van jou blijft en jouw man of vrouw geen eigenaar wordt van de woning alleen maar omdat jullie getrouwd zijn. Dit geldt ook voor eventuele schulden. Indien jij schulden hebt en je gaat trouwen dan wordt jouw partner niet aansprakelijk voor deze schulden.
Ook vallen erfenissen en giften (zonder uitsluitingsclausule zoals dit in een testament vaak voor komt) ook niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen. Eerder was het zo dat als je een erfenis kreeg, zonder uitsluitingsclausule, jouw partner ook recht had op de helft van deze erfenis. Nu is dit ook verleden tijd en blijft de ontvangen erfenis danwel gift van jou alleen.
Het gevolg hiervan is wel dat als je nu gaat trouwen en in de toekomst gaat scheiden dat er sprake is van drie vermogens. Het vermogen van jou (1) , jouw man of vrouw (2) en het gemeenschappelijk vermogen wat tijdens het huwelijk is opgebouwd (3). Eerder was er sprake van maar een vermogen en dat was het gemeenschappelijk vermogen.
Let op
Let op als je voor of op 31 december 2017 bent gehuwd en je gaat daarna scheiden dan geldt nog wel de verdeling bij helfte als je in gemeenschap van goederen bent gehuwd. Dus voor en op 31 december 2017 is er nog wel sprake van standaard gemeenschap van goederen.
Wil je meer weten dan kun je uiteraard vrijblijvend een afspraak maken met Katelijne Baas, gespecialiseerd familierecht advocaat bij Anderz Advocaten.