Verdiencapaciteit en kinderalimentatie
Als ik minder ga werken, betaal ik dan ook minder kinderalimentatie? Die vraag krijgen we bij Anderz geregeld. Hoe zit het precies?
Berekening kinderalimentatie
Om de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen, kijkt de rechter in de eerste plaats naar het inkomen dat iemand geniet uit een dienstverband, een eigen onderneming, of een uitkering.
Wil je precies weten hoe de kinderalimentatie wordt berekend? Lees dan vooral de eerdere blog die we over dit onderwerp hebben geschreven.
Wat is verdiencapaciteit?
Centraal in de berekening van de kinderalimentatie staat het begrip ‘verdiencapaciteit’. Dit betekent dat de rechter kijkt naar wat iemand ‘in redelijkheid’ kan verwerven aan inkomen. Het hof (Gerechtshof Den Haag: ECLI:NL:RBDHA:2018:6765) heeft dit als volgt beschreven:
“Het hof stelt voorop dat het bij het bepalen van de draagkracht van een onderhoudsplichtige niet alleen aankomt op het inkomen dat hij verwerft, maar ook op het inkomen dat hij geacht kan worden zich redelijkerwijs in de naaste toekomst te verwerven.”
Verwijtbaar inkomensverlies
- Wat bekent dit nou in normale bewoordingen?
Stel, iemand heeft een dienstverband van 24 uur. Deze persoon kán eigenlijk 40 uur werken, maar heeft daar geen zin in. Op basis van de wet kan dan verwacht worden dat diegene tóch 40 uur gaat werken om de kinderalimentatie te kunnen betalen. - Het kan ook zijn dat iemand altijd fulltime gewerkt heeft, maar er (vanwege de echtscheiding of de beëindiging van de relatie) voor kiest om minder te gaan werken. Op basis van de wet kan diegene dan – afhankelijk van de omstandigheden – verplicht worden om tóch weer volledig te gaan werken.Het heeft dus geen zin om bij een scheiding of beëindiging van de relatie minder te gaan werken, als de andere partij kan aantonen dat je inkomen eerder hoger was.
- Kiest iemand ervoor om tóch minder te werken? Dan kijkt de rechter vaak – ook weer afhankelijk van de specifieke omstandigheden – naar het inkomen dat iemand had toen hij of zij wél nog volledig werkte. In de praktijk betekent dit vaak dat dat diegene de vastgestelde kinderalimentatie waarschijnlijk niet kan betalen.
Let op: dit zijn algemene voorbeelden, die misschien niet van toepassing zijn op jouw specifieke situatie. Toch komt het in de praktijk vaak voor dat er sprake is van verwijtbaar inkomensverlies en dat de rechter op deze manier rekening houdt met de verdiencapaciteit.
Is de inkomensdaling voor herstel vatbaar?
Verder is de vraag relevant of een inkomensdaling ‘voor herstel vatbaar’ is. Het kan namelijk ook voorkomen dat iemands inkomen erop achteruitgaat omdat hij of zij arbeidsongeschikt raakt of omdat hij of zij (buiten de eigen schuld om) werkeloos wordt. Dan kijkt de rechter in hoeverre de inkomensdaling naar verwachting weer wordt hersteld (bijvoorbeeld omdat iemand weer beter wordt of een nieuwe baan vindt).
Wordt de inkomensdaling naar verwachting níet hersteld? Dan kijkt de rechter waarschijnlijk wél naar het daadwerkelijke inkomen (en dus niet naar de verdiencapaciteit).
Advies
De mate waarin de hoogte van de kinderalimentatie samenhangt met je inkomen, hangt kortom af van de specifieke omstandigheden. Ons advies: neem altijd contact op met een gespecialiseerd familierechtadvocaat. Die kan je van tevoren informeren over hoe het precies zit.
Meer weten?
Maak dan vrijblijvend een afspraak met Katelijne Baas, gespecialiseerd familierechtadvocaat bij Anderz Advocaten.