Waar kijkt een rechter naar als ik wil verhuizen met mijn kind?
Wanneer gescheiden ouders gezamenlijk gezag hebben over een minderjarig kind, heeft de ouder bij wie het kind hoofdverblijf heeft toestemming nodig van de andere ouder om te verhuizen. Wordt deze toestemming geweigerd, bijvoorbeeld bij een verhuizing naar een andere provincie of naar het buitenland? Dan kan de ouder die wil verhuizen vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank. Maar waar let een rechter op bij het beoordelen van zo’n verzoek? Wat zijn de redenen om het verzoek toe te wijzen of af te wijzen? In deze blog gaan we dieper in op de criteria die in zo’n geval gelden.
Criteria:
- De noodzaak van de verhuizing
De rechter beoordeelt of er een dringende reden is voor de verhuizing. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege een nieuwe partner, een baan in een andere regio of andere omstandigheden die de verhuizing noodzakelijk maken.
- De mate van voorbereiding en doordachtheid
De rechter kijkt in hoeverre de ouder de verhuizing goed heeft voorbereid en doordacht. Hierbij wordt onder andere gekeken naar huisvesting, werkgelegenheid en voorzieningen in de nieuwe omgeving.
- De aangeboden alternatieven en compensatiemaatregelen
Om de impact van de verhuizing op het kind en de andere ouder te beperken, kan de rechter onderzoeken welke maatregelen zijn genomen. Denk hierbij aan ruimere omgangsregelingen tijdens vakanties en weekenden, of een financiële tegemoetkoming in de reiskosten van de andere ouder.
- De communicatie tussen de ouders
Een goede communicatie tussen de ouders is van groot belang. Als de verstandhouding tussen de ouders al moeizaam is, kan een verhuizing dit verder bemoeilijken, wat mogelijk niet in het belang van het kind is.
- De rechten van ouder(s) en kind op onverminderd contact
Hoe groter de rol van de andere ouder in het dagelijkse leven van het kind, hoe groter de impact van de verhuizing zal zijn. Spontane contactmomenten kunnen wegvallen, waardoor de band tussen ouder en kind verslechtert. Dit speelt een belangrijke rol in de afweging van de rechter.
- De verdeling van de zorgtaken en continuïteit van de zorg
Dit criterium hangt nauw samen met het vorige punt. Wanneer de zorg- en omgangsregeling ruim is, zal een verhuizing de bestaande afspraken bemoeilijken en de continuïteit van de zorg in gevaar kunnen brengen.
- De leeftijd van het kind en de mate van geworteldheid in de omgeving
Hoe ouder het kind en hoe sterker het geworteld is in zijn of haar huidige omgeving – bijvoorbeeld door school, vrienden, familie en sportactiviteiten – hoe groter de impact van een verhuizing.
- De extra kosten van de omgang na verhuizing
Een verhuizing kan extra kosten met zich meebrengen, zoals reiskosten en zorgkosten.Deze criteria spelen allemaal een rol bij de beoordeling van een verzoek om vervangende toestemming voor verhuizing. De vraag die de rechter ook van belang acht, is: is de verhuizing in het belang van het kind?
Meer weten?
Wil je hier meer over weten? Neem contact op met Katelijne Baas, gespecialiseerd advocaat Familierecht. Bel ons of laat je gegevens achter op deze pagina, zodat wij contact met je kunnen opnemen.