Een scheiding is in de eerste plaats vaak een behoorlijk emotioneel proces. Maar er zitten ook allerlei zakelijke en juridische aspecten aan vast. Zo vragen veel mensen zich af: wanneer ben ik nu officieel gescheiden? En wat betekent dat precies voor schulden die mijn (bijna ex-) echtgenoot maakt? In deze blog vertellen we je er graag meer over.
Wanneer ben ik nu officieel gescheiden? En wanneer ben ik niet meer aansprakelijk voor schulden die mijn echtgenoot maakt? Het zijn vragen die we vaak krijgen. Begrijpelijk, want het gaat om twee verschillende datums. Dat kan behoorlijk verwarrend zijn. Hoe zit dat nu?
Niet meer aansprakelijk voor schulden van mijn echtgenoot
Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan ben je aansprakelijk voor de schulden die jouw echtgenoot maakt. Helaas komt het weleens voor dat twee ex-echtgenoten, zodra ze er eenmaal voor hebben gekozen om te gaan scheiden, helemaal geen grip meer hebben op elkaars leven. Hierbij kan het voorkomen, dat een van de partijen schulden maakt. De andere partij is hier vervolgens nog steeds aansprakelijk voor zolang het verzoek tot echtscheiding niet is ingediend.
Vanaf het moment dat het officiële verzoek tot echtscheiding is ingediend, ben je niet meer aansprakelijk voor schulden van de andere echtgenoot. Het gaat hier wel om schulden die ook dan pas door de andere echtgenoot worden gemaakt, dus niet schulden die al bestonden. Maar tot die tijd ben je dus wel nog gewoon verantwoordelijk voor eventuele schulden die de andere partij maakt.
Echtscheidingsbeschikking
Voordat de echtscheiding ingeschreven kan worden bij de burgerlijke stand, dient de advocaat eerst een verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank. Vanaf dit moment ben je dus níet meer aansprakelijk voor eventuele nieuwe schulden van je echtgenoot. Schulden die er echter al waren voordat het verzoek werd ingediend vallen nog wel in de gemeenschap
Zodra de echtscheidingsprocedure bij de rechtbank is afgerond, geeft de rechter een zogenoemde echtscheidingsbeschikking af. Dat is een schriftelijke uitspraak waarin de rechter verklaart dat het huwelijk door echtscheiding is ontbonden.
Let op: dit is nog niet het moment van de officiële scheiding. Op grond van de wet hebben de twee echtgenoten namelijk nog tot drie maanden ná deze uitspraak de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.
Akte van berusting
Willen de echtgenoten geen drie maanden wachten om van elkaar gescheiden te zijn? Dan kunnen ze het proces verstellen door de advocaat een akte van berusting te laten opstellen. Met deze akte geven de echtgenoten aan dat ze niet in hoger beroep willen gaan. Na ondertekening stuurt de advocaat de akte door naar de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk is voltrokken.
Wanneer ben ik nu officieel gescheiden?
Drie maanden na afgifte van de echtscheidingsbeschikking (of eerder als de echtgenoten een akte van berusting hebben ingediend) vermeldt de ambtenaar van de burgerlijke stand op de originele huwelijksakte dat het huwelijk is ontbonden door een echtscheiding. Pas dan is de echtscheiding definitief en zijn de echtgenoten echt officieel gescheiden.
In het huwelijksregister staat nu op de huwelijksakte de scheiding vermeld. Dit is meteen ook het officieel bewijsstuk van de scheiding.
Meer weten?
Maak dan een afspraak met Katelijne Baas, gespecialiseerd advocaat Familierecht. Bel ons of laat je gegevens achter op deze pagina zodat wij contact met jou op kunnen nemen.