Wat is de wettelijke termijn voor partneralimentatie?
Op dit moment is er veel onzekerheid over de vraag: wat is de wettelijke termijn voor partneralimentatie? Moet deze nu verkort worden of juist niet? Door deze discussies is het voor veel mensen onduidelijk welke termijn nu geldt voor de partneralimentatie en of dit wetsvoorstel, zoals dit is ingediend, al van kracht is. Ik zal in deze blog in gaan op de regelgeving zoals deze nu geldt.
Wat is de wettelijke termijn voor partneralimentatie
Om aanspraak te kunnen maken op partneralimentatie dien je als alimentatiegerechtigde aan te tonen dat je behoefte hebt. Dus dit betekent in normale bewoording dat je te weinig geld hebt om jezelf te onderhouden op het moment dat je geen partneralimentatie krijgt. Als de alimentatiegerechtigde voldoende inkomen of vermogen heeft om zichzelf te onderhouden kan een rechtbank beslissen dat hij of zij niet in aanmerking komt voor partneralimentatie of dat deze partneralimentatie beëindigd wordt voordat de termijn van 12 jaar is verstreken. De vraag in dit soort kwesties is ook nog of de alimentatieplichtige van de alimentatiegerechtigde mag verlangen dat hij of zij meer gaat werken. Hier zullen we de toekomst nog een blog aan wijden.
Huidige regelgeving over partneralimentatie
Op dit moment is de maximale duur van de partneralimentatie 12 jaar eventueel met de mogelijkheid voor de alimentatiegerechtigde om de termijn door de rechter te laten verlengen. Als een huwelijk korter dan vijf jaar heeft geduurd en er tijdens dit huwelijk geen kinderen zijn geboren is de alimentatietermijn even lang als dat het huwelijk heeft geduurd.
De wet geeft alleen wel mogelijkheden om af te wijken van bovengenoemde termijnen. Allereerst kunnen partijen samen afspraken maken over een langere of kortere alimentatietermijn en dit laten vastleggen in bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant. Ook kan de rechtbank beslissen dat de alimentatietermijn wordt verkort danwel wordt verlengd. We zullen jullie niet bemoeien op grond waarvan dit mogelijk is omdat dit niet vaak voorkomt.
Tot slot kan de partneralimentatie worden beëindigd op het moment dat de alimentatiegerechtigde gaat samenwonen als ware gehuwd. We hebben hier al een keer eerder een artikel over geschreven. Deze kun je vinden op http://anderzadvocaten.nl/beeindigen-partneralimentatie-op-grond-van-social-media.
Heb je een aanvullende vraag? Iedere maandag tussen 17.00 uur en 19.00 uur kun je zonder afspraak bij ons binnenlopen (geheel vrijblijvend). Ons kantoor is gevestigd aan de Blokstallen 2b in Bergen op Zoom.
Wil je direct een afspraak maken met Katelijne Baas, gespecialiseerd familierecht advocaat? Bel ons of laat je gegevens achter op deze pagina zodat wij contact met jou op kunnen nemen.