Wet Flexibel Werken: Werken waar en wanneer je maar wilt?
Met de moderne communicatiemiddelen van nu kunnen we in veel beroepen in feite werken vanaf iedere gewenste locatie. Flexibel werken waar en wanneer je maar wilt: klinkt ideaal toch? Maar hoe zit het eigenlijk met de mogelijkheid tot thuiswerken? Heb je als werknemer het recht om thuis te mogen werken? Of heb je hier als werkgever ook nog wat over te zeggen? Waar moet je als werknemer en als werkgever op letten bij een verzoek tot thuiswerken? En maakt het verschil als een werkgever bijvoorbeeld meer dan 10 werknemers in dienst heeft? In deze blog besteden we aandacht aan deze vraagstukken. We willen immers allemaal met onze tijd mee gaan, maar dan is het wel zo fijn te weten wat nu wel en niet mogelijk is wanneer het gaat om flexibel werken.
Wet Flexibel Werken
Sinds begin dit jaar geldt er een nieuwe wet: de Wet Flexibel Werken (voorheen de Wet Aanpassing Arbeidsduur). Deze wet biedt werknemers de mogelijkheid aanpassing te vragen van hun werktijden, hun arbeidsduur en arbeidsplaats. Een werknemer kan onder andere op basis van deze wet bij werkgever verzoeken om wijziging van zijn of haar werktijden en arbeidsduur. Stel je bent werknemer en je wenst jouw aantal te werken uren per week te minderen van 36 uur naar 28 uur, dan kun je hiertoe dus een verzoek indienen bij je werkgever. Als werkgever kun je een dergelijk verzoek van een werknemer niet zomaar weigeren. Dit kan enkel indien er zwaarwegende bedrijfsbelangen aanwezig zijn die het verzoek van een werknemer onmogelijk maken.
Werken vanuit huis
Maar wat als je als werknemer je arbeidsplaats wenst te wijzigen en voortaan enkele dagen vanuit huis wilt gaan werken? Ook daar kan een verzoek voor worden ingediend bij de werkgever. Echter, geldt dan dat een werkgever niet verplicht is aan een dergelijk verzoek gevolg te geven. Als werkgever dien je het verzoek daarentegen wel altijd in overweging te nemen. En mocht je als werkgever geen gevolg wensen te geven aan het verzoek dan zal je dit schriftelijk dienen te motiveren en met werknemer hierover in overleg dienen te treden. Met andere woorden, de Wet Flexibel Werken biedt de mogelijkheid voor werknemers om hun werkgevers een verzoek tot thuiswerken voor te leggen. Het valt echter niet als een ‘recht’ van werknemer te bestempelen.
Verzoek
Een werknemer kan een verzoek tot thuis werken indienen nadat hij of zij een half jaar in dienst is. Let wel, dat deze wet enkel van toepassing is op bedrijven met meer dan 10 werknemers. Voor de wat kleinere bedrijven geldt deze wet dus niet. Wil je als werknemer een verzoek om thuiswerken bij je werkgever indienen, zorg dan dat je dit schriftelijk doet en hieraan een beoogde ingangsdatum koppelt (oftewel vanaf welke datum je wenst te beginnen met thuiswerken). Verder is het van belang dat je het verzoek tot thuiswerken ten minste twee maanden voor de gewenste ingangsdatum bij werkgever indient. En houdt er altijd rekening mee dat niet ieder beroep de mogelijkheid tot thuiswerken toelaat.
Tijdige beslissing werkgever
Voor werkgevers geldt, dat er tijdig dient te worden beslist op een verzoek van werknemer tot thuiswerken. Vergeet je als werkgever immers tijdig te beslissen op een verzoek van werknemer tot thuiswerken dan geldt dat de situatie wordt aangepast aan het verzoek van werknemer. Zorg dan ook dat je tijdig en daarmee uiterlijk één maand voor de datum waarop werknemer het thuiswerken wenst aan te vangen op het verzoek van werknemer beslist.
De overheid heeft met deze wet beoogd flexibel werken in Nederland te bevorderen. Deze wet maakt ook dat er mogelijkheden zijn om het werk flexibeler te maken. Al zijn hier nog steeds de nodige regels aan verbonden. Wil je als werknemer of als werkgever meer informatie over dit onderwerp, neem dan gerust eens vrijblijvend contact op met Anderz Advocaten.
Advies werknemer
We kunnen je als werknemer adviseren over de mogelijkheden en wijze waarop om de mogelijkheid tot thuiswerken kan worden verzocht. Onze advisering strekt zich niet alleen uit tot het thuiswerken, maar ook tot de verzoeken tot wijziging van arbeidsduur of werktijd.
Advies werkgever
Als werkgever kunnen we je eveneens adviseren hoe met een verzoek van een werknemer om te gaan en hoe hierop te reageren. De wet bevat bovendien ten behoeve van werkgevers nog diverse afwijkingsmogelijkheden. Ook daar vertellen we je als werkgever graag meer over.