Whatsapp maakt zijn intrede in de arbeidsrelatie
Moderne communicatiemiddelen – waaronder whatsapp – lijken steeds meer hun intrede te maken in de arbeidsrelatie. Zo schreven wij al eerder een blog over de aanzegverplichting van werkgever bij het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam volgde namelijk dat werkgever aan zijn schriftelijke aanzegverplichting had voldaan door werknemer per whatsapp te melden dat zijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet zou worden verlengd.
Whatsapp maakt zijn intrede in de arbeidsrelatie
Het valt op dat in verschillende recente uitspraken het moderne communicatiemiddel whatsapp steeds een belangrijke rol speelt. Of het nu om de mededeling gaat dat de arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd, ontslag wordt aangezegd of een ziekmelding wordt doorgegeven. Het zijn allemaal omstandigheden waarbij werkgever en werknemer gebruik blijken te maken van whatsapp. De gevolgen die hieraan kunnen worden verbonden zijn uiteenlopend te noemen, maar we kunnen zeker concluderen dat whatsapp zijn intrede in de arbeidsrelatie heeft gemaakt. Hieronder zullen twee voorbeelden van uitspraken worden aangehaald, waarin whatsapp een rol heeft gespeeld.
Ontslag per whatsapp
Het eerste voorbeeld betreft een uitspraak van de rechtbank Gelderland. Deze uitspraak laat zien dat een WhatsApp-bericht ook een medium kan zijn om een rechtsgeldig ontslag op staande voet te geven, al oordeelde de kantonrechter dat het ontslag in die kwestie op inhoudelijke gronden geen stand hield. In deze zaak speelde het volgende.
Werknemer is sinds 2011 bij werkgever in dienst in de functie van winkelhulp. Op 7 augustus 2015 stond werknemer ingeroosterd om te werken, maar werknemer wilde nu juist graag die dag naar een festival. Hierover heeft tussen werknemer en werkgever een gesprek plaatsgevonden via whatsapp. Werknemer wilde zich laten vervangen door een collega, maar werkgever was niet bereid om in te springen. Uiteindelijk berichtte werknemer op de bewuste dag van het festival aan werkgever dat hij een collega bereid had bevonden om hem te vervangen.
Vervolgens heeft er in de periode 10 t/m 13 augustus 2015 de nodige uitwisseling van berichten via whatsapp plaatsgevonden tussen werkgever en werknemer. Werkgever was het niet eens met de gang van zaken, omdat de collega van werknemer nu de gehele dag alleen in de winkel had gestaan. Eén van de berichten van werkgever aan werknemer hield in dat er geen basis meer was om met elkaar verder te gaan en dat werknemer veel succes voor de toekomst werd gewenst. Met andere woorden, werknemer hoefde niet meer terug te keren op de werkvloer en was hiermee per direct op staande voet ontslagen.
Werknemer heeft het ontslag vervolgens aangevochten. De kantonrechter oordeelde uiteindelijk dat er geen dringende reden was voor een ontslag op staande voet. Hierin werd door de kantonrechter meegewogen, dat het feit dat een collega alleen in de winkel heeft moeten staan geen dringende reden oplevert. Toch zeker niet nu er wel vaker diensten werden verschoven ten gevolge waarvan slechts één werknemer in de winkel stond. Tevens nam de kantonrechter in zijn oordeel mee dat werkgever in de periode 7 t/m 10 augustus 2015 geen contact had gezocht met werknemer, terwijl dat gezien de heersende bedrijfscultuur – waarin veelvuldig gecommuniceerd werd per whatsapp – toch wel voor de hand had moeten liggen. Het ontslag op staande voet heeft dan ook geen stand gehouden en werknemer heeft een vergoeding toegekend gekregen.
Interessant is te noemen, dat whatsapp dus wel een medium blijkt te zijn dat bruikbaar is voor de aanzegging dat een contract voor bepaalde tijd niet zal worden verlengd maar ook voor het mededelen van ontslag.
Ziekmelding per whatsapp
Het tweede voorbeeld betreft een opmerkelijke uitspraak van de rechtbank Zeeland West-Brabant. In deze uitspraak heeft werkgever werknemer op staande voet ontslagen vanwege het wederom niet op het werk verschijnen, een ziekmelding per whatsapp en het niet bereikbaar zijn voor werkgever. Het volgende deed zich in deze zaak voor.
Op vrijdag 27 november 2015 verschijnt werknemer zonder opgave van redenen niet op de werkvloer. Werkgever doet diezelfde dag en het daarop volgende weekend de nodige pogingen om met werknemer in contact te komen. Dit zonder enig resultaat. Pas op de maandag na het weekend meldt werknemer zich ziek per whatsapp. Werknemer verklaart dat hij niet in staat zou zijn geweest om zichzelf op de bewuste vrijdag ziek te melden, omdat hij die ochtend in slaap zou zijn gevallen.
Naar aanleiding van het whatsapp-bericht van werknemer tracht werkgever opnieuw contact te verkrijgen met werknemer. Ook dit levert geen resultaat op. De reden die werknemer hier uiteindelijk voor geeft is dat zijn telefoon kapot zou zijn gegaan, waardoor hij geen binnenkomende oproepen kon ontvangen.
Werkgever vond deze gang van zaken onacceptabel en heeft op 2 december 2015 werknemer schriftelijk het ontslag op staande voet medegedeeld. Werknemer is het hier niet mee eens en start een procedure ten einde het ontslag op staande voet te vernietigen. Echter rekent de kantonrechter het werknemer erg zwaar aan dat hij niet bereikbaar is geweest. Werknemer krijgt geen transitievergoeding en de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden vanwege verwijtbaar handelen aan de zijde van werknemer.
Kortom, de ziekmelding per whatsapp en het vervolgens niet bereikbaar zijn voor werkgever ondanks de moderne communicatiemiddelen van nu komt werknemer erg duur te staan.
Whatsapp als nieuw communicatiemiddel op de werkvloer
De zojuist beschreven uitspraken zijn slechts enkele recente voorbeelden. Maar deze bevestigen wel dat er al enige tijd een tendens in de rechtspraak waarneembaar is dat aan moderne communicatiemiddelen evenveel waarde wordt gehecht als aan de old fashioned communicatie (op schrift). Feit is dat zowel werkgever als werknemer zich bewust moeten zijn van de gevolgen die er aan moderne communicatiemiddelen – waaronder een whatsapp – kunnen worden verbonden.
Wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan gerust contact op met Anderz Advocaten of stel je vraag via onze Raad en Daad app, website of tijdens ons wekelijkse inloopspreekuur (iedere maandag van 17 – 19 uur).