Brabant bomvol wietkwekerijen: pas goed op bij verhuur van onroerend goed
In Brabant zijn er tussen de 5500 en 6800 wietkwekerijen in bedrijf die tezamen goed zijn voor zo’n 340 ton wiet zo meldt de politie op 28 december 2015 in het tv programma Bureau Brabant. Een aantal van deze kwekerijen zijn ondergebracht in verhuurde eengezinswoningen of bedrijfspanden. Je kunt als verhuurder dus met een wietkwekerij geconfronteerd worden. Ben jij voornemens je woning of bedrijfspand te verhuren let dan op aan wie je dat doet en bouw voldoende controles in: Ken de gevolgen en beperk de risico’s. Wat gebeurt er indien er een wietkwekerij in een door jouw verhuurd pand wordt aangetroffen?
Wietkwekerijen goed voor jaaromzet van een miljard
Reden om een hennepplantage in jouw woning te zetten moge duidelijk zijn aangezien alleen al in Brabant de jaaromzet geschat wordt op een miljard euro aldus dit artikel in BN DeStem. Je kunt als verhuurder tegenwoordig dus zo maar met een wietkwekerij geconfronteerd worden.
Verhuur van een bedrijfspand en/of een woning kan tot ernstige problemen leiden indien je als verhuurder niet vooraf de identiteit en het adres van de huurder zorgvuldig controleert en nalaat om tijdens de huurperiode regelmatig controles uit te voeren. Het is zaak dat je als verhuurder alles goed vastlegt, administreert en blijvend controleert (denk dus aan een schriftelijke huurovereenkomst, kopie identiteitsbewijs, uittreksel uit de BRP/voormalig GBA, controle van loonstroken, deugdelijke administratie van betalingen, controle van het verhuurde onroerend goed etc).
Wietkwekerij in jouw pand? De gevolgen zijn aanzienlijk!
Een wietkwekerij wordt soms ontdekt door brand die ontstaat door gesjoemel met elektriciteit (omleidingen / bypasses). De schade die hierdoor is ontstaan is mogelijk niet verzekerd en ook de schade aan eventueel nabijgelegen percelen niet. Indien een wietplantage wordt opgerold dan loop je als verhuurder het risico om strafrechtelijk vervolgd te worden voor bezit van een hennepplantage dan wel vervolgd te worden voor het geven van gelegenheid aan derden om zich schuldig te maken aan een overtreding van de Opiumwet. Het bewijs hiervoor is niet altijd even gemakkelijk te leveren door het Openbaar Ministerie (OM) maar je loopt een groot risico. Eventuele gevolgschade zal sowieso in de papieren lopen zo blijkt in de praktijk. Zo wordt de verhuurder, indien niet kan worden bewezen dat de woning was verhuurd bijvoorbeeld, geconfronteerd met een hoge elektriciteitsrekening alsmede een mogelijke boete. Daarnaast zit de verhuurder nog met de schade die is aangebracht aan de woning en kan hij/zij aansprakelijk gesteld worden voor de kosten voor het ontmantelen en opruimen van de wietkwekerij. Ook is er nog de ontnemingsvordering: dit is een vordering van het OM waarbij er wordt geprobeerd om het geld wat is verdiend met de hennepkwekerij terug te vorderen. Deze vordering is afhankelijk van het aantal planten en het aantal oogsten. Alhoewel het OM vaak een schatting doet op grond van bepaalde omstandigheden is dit volgens ons overigens niet altijd aantoonbaar.
Mocht dit allemaal nog niet genoeg zijn dan is er vervolgens ook nog de Wet Damocles (artikel 13b Opiumwet) waarbij een pand kan (!) worden gesloten door de gemeente. Dit kan dus betekenen dat het onroerend in de nabije toekomst niet verhuurd kan worden en dat dus naast de schadepost als gevolg van de opgerolde wietplantage ook nog eens sprake is van derving van toekomstige inkomsten.
Risico’s beperken
Indien je niet kan aantonen dat je niets van de hennepkwekerij wist of niet van de kwekerij kon weten loop je dus enorme (financiële) risico’s. Je verantwoordelijkheid stopt niet bij het simpelweg opstellen van een huurcontract. Let dus op aan wie je jouw woning/bedrijfspand verhuurd en zorg voor afdoende controle (voor en tijdens de huurperiode). Indien in jouw verhuurde woning/bedrijfspand een hennepplantage wordt aangetroffen en je wordt meegenomen voor verhoor laat dan altijd een advocaat langs komen voordat je wordt verhoord. Dit recht heb je dus maak er gebruik van ook al ben je onschuldig.
Wanneer je van plan bent om onroerend goed te gaan verhuren en je je risico’s wil beperken kun je contact opnemen met Huib van der Hout of Katelijne Baas van Anderz Advocaten in Bergen op Zoom.