Wijziging van omstandigheden bij partner en/ of kinderalimentatie
Als er kinder- of partneralimentatie is vastgesteld, kan dit dan nog gewijzigd worden? Het is een vraag die we vaak krijgen.
Kinderalimentatie en/of partneralimentatie
Meestal is het zo dat de kinder- en/of partneralimentatie wordt vastgesteld ten tijde van de echtscheiding, danwel op het moment dat jullie uit elkaar gaan als je niet gehuwd bent geweest. (Let op: als je niet gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, heb je geen recht op partneralimentatie.)
Het lastige is dat de situatie op het moment dat jullie uit elkaar gaan, vaak anders is dan een jaar of een paar jaar later; zeker als de echtelijke/gezamenlijke woning nog niet is verkocht en een van partijen nog in deze woning woont. De lasten van de woning kunnen anders worden, soms woont de ‘achterblijvende’ partner een jaar later weer samen met iemand anders, het inkomen kan anders zijn, en ga zo maar door. In een jaar kan kortom veel veranderen. Het mag dan niet zo zijn dat je gehouden wordt aan een afspraak die een jaar daarvóór is gemaakt op basis van andere omstandigheden.
Partneralimentatie
Tenzij je in een convenant hebt afgesproken dat de partneralimentatie niet meer gewijzigd kan worden (het zogenoemde niet-wijzigingsbeding), kan bij elke wijziging van omstandigheden ook de partneralimentatie veranderen. Zo’n wijziging van omstandigheden kan dus zijn dat de woonlasten veranderen, het inkomen wijzigt, dat je gaat samenwonen, et cetera. Maar let op: dit betekent dat ook de andere partij bij een wijziging aan jouw kant kan verzoeken om een wijziging van de partneralimentatie. Als je bijvoorbeeld samenwoont met een nieuwe partner, kunnen je woonlasten maar voor de helft meegenomen worden in een draagkrachtberekening – en dus kun je dan méér betalen aan partneralimentatie. Maar heb je inmiddels een lager inkomen gekregen? Of heb je een liefdesbaby gekregen met jouw nieuwe partner? Dan kun je weer mínder aan partneralimentatie betalen.
Kortom, bij elke wijziging van omstandigheden kan de partneralimentatie gewijzigd worden: in jouw voordeel, maar ook in jouw nadeel.
Kinderalimentatie
Zoals al aangegeven in een eerdere blog, wordt de kinderalimentatie berekend aan de hand van een formule. Dit betekent dat er bij een wijziging van de woonlasten of als je gaat samenwonen geen reden is om de kinderalimentatie te wijzigen.
Kinderalimentatie kan alleen gewijzigd worden bij onder andere een wijziging van omstandigheden die betrekking heeft op het inkomen of op de omgangsregeling. Is het inkomen gedaald of gestegen? Of wordt de omgangsregeling aangepast? Dan is er een reden om de kinderalimentatie te laten aanpassen.
Een andere reden kan zijn dat er een nieuw kindje op komst is, of dat je gaat trouwen met een man/vrouw die ook kinderen heeft die tot zijn of haar gezin behoren. Dan ontstaat er een onderhoudsplicht richting deze kinderen.
Conclusie
Veranderen de omstandigheden van jouzelf of van jouw ex-partner? Neem dan altijd contact op met een specialist familierecht om te bepalen of de alimentatie gewijzigd moet worden.
Wil je direct een afspraak maken met Katelijne Baas, gespecialiseerd familierechtadvocaat? Bel ons dan! Of laat je gegevens achter op deze pagina zodat wij contact met jou op kunnen nemen.