Wordt de duur van de partneralimentatie eindelijk gewijzigd?
Het bericht dat de duur van partneralimentatie gewijzigd zal worden naar maximaal 5 jaar gaat al langer de ronde. Is het nu dan eindelijk zover?
Huidige situatie
Momenteel heeft partneralimentatie een maximale duur van 12 jaar. In bijzondere gevallen kan dit nog verlengd worden door de rechter. Daarnaast geldt de volgende regel: wanneer een huwelijk korter dan 5 jaar heeft geduurd en er zijn uit dit huwelijk geen kinderen voortgekomen, is de alimentatietermijn even lang als dat het huwelijk heeft geduurd.
Uitzonderingen
Op dit moment kan alleen van bovengenoemde termijnen worden afgeweken als je er samen uitkomt of de rechter hier anders over beslist.
Bijvoorbeeld wanneer de ex-partners tot een gezamenlijke afspraak komen over een kortere of langere alimentatietermijn. Dit moet dan wel worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Daarnaast kan de rechtbank, om uiteenlopende redenen, beslissen dat de alimentatietermijn wordt verkort of verlengd. Lees hierover meer.
Herziening van de wet partneralimentatie
29 juni 2015 is het initiatief om de wet rond partneralimentatie te herzien ingediend en dit is recent aangenomen bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel pleit voor een kortere alimentatieduur per 1 januari 2020. Maar, dan moet het wetsvoorstel eerst nog worden aangenomen door de Eerste Kamer.
Als dit gebeurt, zullen de volgende zaken veranderen:
- De maximale duur van partneralimentatie zal worden verkort van 12 naar 5 jaar.
- De termijn van betaling eindigt na het verstrijken van een periode die gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk (met een maximum van 5 jaar).
Daarbij gelden de volgende uitzonderingen:
- Bij zorg voor jonge kinderen, blijft de maximale duur van partneralimentatie 12 jaar. De partneralimentatie eindigt dan op het moment dat het jongste kind 12 jaar oud is.
- Als het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde is minimaal 10 jaar jonger dan de AOW-leeftijd op dat moment, duurt de partneralimentatie maximaal 10 jaar.
- Als het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde is tussen de 50 en 57 jaar, duurt de partneralimentatie maximaal 10 jaar.
Hardheidsclausule
Daarnaast is er een hardheidsclausule opgenomen in het wetsvoorstel. Dit betekent dat een rechter in het nieuwe wetsvoorstel onder een bepaalde voorwaarde hier alsnog een ander kan oordeel over kan geven. Deze voorwaarde kan het beste als volgt worden omschreven: “als de beëindiging van de alimentatie – als gevolg van het verstrijken van de termijn – zulke ingrijpende gevolgen heeft voor de alimentatiegerechtigde dat de algemene maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet kunnen worden verzekerd, kan de rechter een ander termijn vaststellen op verzoek van de alimentatiegerechtigde.” Helaas kunnen we het niet makkelijker beschrijven. Dit betekent dat de rechter soms nog de vrijheid heeft om de duur van de alimentatie te wijzigen indien de alimentatieduur in strijd is met de maatstaven van redelijkheid en billijkheid.
Voor wie
Zal deze nieuwe wet ook gelden voor iedereen die op dat moment al partneralimentatie betaalt of ontvangt? Nee, deze wet zal alleen gelden voor mensen die scheiden nadat deze wet in werking is getreden. Zoals het er nu naar uitziet, is dat per 1 januari 2020.
Wil je een afspraak maken met gespecialiseerd advocaat familierecht Katelijne Baas? Bel ons of laat je gegevens achter via onze contactpagina.